Microsoft meer dan 2.000 miljard dollar waard

©AFP

Microsoft is nu het derde bedrijf ter wereld dat de kaap van 2.000 miljard dollar aan beurswaarde doorbreekt.

Met een weinig spectaculaire koerswinst van 0,5 procent sluit de softwarereus Microsoft op een recordkoers van 266,69 dollar. Wel spectaculair is de beurswaarde van 2.000 miljard dollar die het bedrijf daardoor bij het slot toegekend kreeg. Op deze berg van Olympus mag Microsoft nu vertoeven met oliebedrijf Saoedi-Aramco en de techkoning Apple.

Beleggers mogen CEO Satya Nadella wel dankbaar zijn, aangezien hij het bedrijf van zijn saaie vastgeroeste imago heeft gered. Nadella werd met steun van oprichter Bill Gates in 2014 in het zadel gehesen. Hij deed een serie miljardenovernames waaronder het sociale netwerk voor professionelen LinkedIn, het spraaktechnologiebedrijf Nuance Communications dat ook restanten van Lernout & Hauspie bevat, en het gamingbedrijf ZeniMax.

2.000 miljard dollar
MARKTKAPITALISATIE MICROSOFT
Dat is de beurswaarde van Microsoft bij het sluiten van de beurs donderdag.

Nadella legde de nadruk op cloud computing, artificiële intelligentie en mobiele applicaties. Hij blies nieuw leven in de Office-software door die meer naar de cloud te en naar andere besturingssystemen te duwen. Het gevolg was dat de beurskoers verzevenvoudigde.

Wie in 2014 had beweerd dat Microsoft het vandaag zou uitvechten met hippe concurrenten als Apple, was waarschijnlijk op hoongelach getrakteerd. Begin 2014 zat Microsoft in de hoek waar de klappen vielen. Het softwarebedrijf had de smartphonerevolutie totaal gemist, een fout die het ondanks duurbetaalde overnames en miljardeninvesteringen niet rechtgezet kreeg. Het ooit zo dominante bedrijf was nog altijd groot en puik rendabel, maar werd meer en meer gezien als een reliek uit het verleden, de dinosaurus van de techindustrie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud