Musks cryptotweets houden lelijk huis op Wall Street

Elon Musk, de topman van Tesla. ©REUTERS

Een aantal aandelen gingen stevig onderuit nadat Tesla-CEO Elon Musk wat onhandige cryptotweets heeft uitgestuurd. AT&T sluit een grote deal en vloog hoger. Wall Street noteerde in het rood.

De Amerikaanse beurzen sloten lager. De Dow Jones en de S&P500 verloren 0,2 procent en de Nasdaq zakte 0,4 procent.

De beurzen leverden weer wat in nadat vrijdag een flink herstel had plaatsgevonden in New York. Eerder vorige week waren beleggers somber gestemd door het toenemende risico op hogere inflatie. Vorige week steeg de inflatie in de VS naar 4,2 procent, het hoogste peil sinds 2008. En het gaat niet alleen meer om ruwe olie, die in april 2020 even minder dan niks kostte. Fastfood - limited service meals in het jargon van de datavreters in Washington - is in een jaar 6,2 procent duurder geworden. Tweedehandswagens 21 procent, de grootste toename sinds de start van de statistieken in 1953.

Musk en crypto houden huis

Wat een paar tweetjes kunnen veroorzaken op de beurs was maandag duidelijk geworden op Wall Street. De aandelen Tesla , MicroStrategy en Coinbase gaan allemaal lager nadat Tesla-CEO Elon Musk wat onhandige tweets de wereld in heeft gestuurd.

Elon Musk doet crypto's dalen

We beginnen met Tesla. De e-autobouwer sloot meer dan 2 procent lager. Musk ging op Twitter verder - na zijn opmerkingen van vorige week over de milieu-onvriendelijkheid van de bitcoin (zie video) - met zijn kritiek op de bitcoin. Volgens de topman is de munt heel gecentraliseerd ondanks het decentrale imago dat de cryptomunt heeft:

Uiteraard kreeg Musk een leger aan bitcoinbelievers over zich heen. De boel liep uit de hand toen een blogger die bekendstaat als @CryptoWhale zei dat de bitcoinsfans helemaal boos zouden worden 'als ze erachter kwamen dat Tesla ook de rest van zijn bitcoins heeft verkocht'. Want daarop antwoordde Musk onhandig: 'Inderdaad.'

Een hele heisa en vele speculaties later 'verduidelijkte' de CEO dat Tesla geen bitcoins heeft verkocht. De daling van Tesla valt nog mee vergeleken met die van de bitcoin. De digitale munt ging de voorbije 24 uur 8 procent lager.

De daling van de bitcoin miste haar uitwerking niet op het data-analysebedrijf MicroStrategy, dat meer dan 6 procent lager dook. Het onderneming heeft ongeveer 5 miljard dollar aan bitcoins. CEO Michael Saylor is een bekend voorstander van de cryptomunt en heeft een groot deel van de cash in de groep omgezet in de digitale valuta.

Ook de cryptobeurs Coinbase zakte meer dan 3,9 procent. De verkoopgolven op de cryptomarkten doen het bedrijf geen goed. Het aandeel noteert al 32 procent onder zijn beursintroductieprijs van 381 dollar.

AT&T

Het gaat om een transactie in aandelen. De aandeelhouders van AT&T krijgen 71 procent van het nieuwe bedrijf, die van Discovery de resterende 29 procent.

'Het nieuwe bedrijf zal wereldwijd concurreren in de snelgroeiende streamingmarkt. We brengen aantrekkelijke content voor HBO Max en het recent gelanceerde Discovery+', klinkt het bij AT&T. Medio 2022 moet de deal rond zijn.

Beleggers stonden blijkbaar niet te springen om de deal, het aandeel zakte 2,7 procent.

ViacomCBS

ViacomCBS heeft een geschil kunnen oplossen met zijn voormalige CEO Les Moonves. Die kreeg in 2018 zijn ontslag na beschuldigingen van seksuele aanranding. In normale omstandigheden zou Moonves recht hebben op een ontslagpremie van 120 miljoen dollar. Dat bedrag werd gereserveerd tot ViacomCBS en hij tot een overeenkomst kwamen. Het bedrijf moet die 120 miljoen dollar definitief niet uitbetalen. De aandelen van het mediaconglomeraat wisten er niet van te profiteren en sloten 1,3 procent lager.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud