Nasdaq dondert bijna 3 procent lager,

©AFP

De aandelen gaan in de ramsj. Troepaandelen als GameStop en AMC stormen dan juist weer fors hoger.

Verkoopgolf door short squeezes

'Deze verkoopgolf op de beurzen heeft alles te maken met de short squeezes in aandelen als GameStop en AMC', zegt een trader die anoniem wil blijven tegen De Tijd. 'Grote partijen zoals Melvin Capital moeten hun shortposities sluiten en daar is veel kapitaal voor nodig. Dat kapitaal halen ze op door in aandelen te verkopen op de financiële markten.'

'Buy the trash, sell everything else' leek het motto op Wall Street woensdag. Alle graadmeters gingen stevig lager. De Dow Jones verloor 2,1 procent, de S&P500 zakte 2,6 procent en de techbeurs Nasdaq gleed uit met 2,6 procent. Ondertussen zorgden short-squeezes (zie uitleg in video) voor totaal bizarre koersopstoten bij GameStop en AMC.

Het sentiment was al niet goed op Wall Street, maar verslechterde nog eens toen de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) Jerome Powell somber sprak in zijn toelichting op het rentebesluit. 'Het tempo van het herstel van de economische activiteit en de van werkgelegenheid is de jongste maanden gematigd. De zwakte is geconcentreerd in de sectoren die het meest worden getroffen door de pandemie.'

Powell waarschuwde op de persconferentie voor overdreven optimisme over het economisch herstel. 'De economie is nog ver verwijderd van onze doelstellingen van maximale werkgelegenheid en 2 procent inflatie. Er zijn 9 miljoen extra jobs nodig om maximale werkgelegenheid te bereiken. In de horeca zijn in december bijna een half miljoen banen verdwenen. De vooruitzichten zijn erg onzeker.'

De verkoopgolf had ook alles te maken met de shortsqueezes in aandelen als GameStop en AMC (zie inzet).

Vooral de techaandelen kregen er van langs, waaronder ook een aantal Big Tech namen. Zo leverde Amazon 2,8 procent in, schoof Google-moeder Alphabet met bijna 5 procent uit en ging Facebook 3,5 procent lager.

De waanzin rond GameStop

Verder gingen in de Nasdaq chipmakers Nvidia en Advanced Micro Devices respectievelijk 3,9 en 6,2 procent lager en leverde de videostreamingsdienst Netflix meer dan 6 procent in.

Trash

De verkoopdrukte was bepaald niet te zien bij aandelen die een matig fundamenteel plaatje hebben. Het aandeel GameStop, dat de afgelopen dagen al in een ijltempo was gestegen, ging nog maar eens 135 procent hoger.

Short squeeze slaat over naar Europa

De Europese belegger die denkt dat de 'short squeeze', waarbij daghandelaars zich verenigen om achter shorters naar de uitgang te jagen, een ver-van-zijn-bedshow blijft, heeft het mis. De door Reddit-beleggers aangevuurde ‘short squeeze’ krijgt ook op het Europese continent voet aan wal. Zo ging de Duitse farmaspeler Evotec woensdag tot 30 procent hoger om vervolgens terug te vallen op een koerswinst van 9,6 procent. Ook het Poolse gameaandeel CD Projekt klom tot 15 procent, om te sluiten met een winst van 5,3 procent. En ook de Duitse batterijenproducent Varta klom met 12 procent voordat hij sloot op 6,2 procent.

Niet geheel toevallig waren die Europese aandelen prooien van Melvin Capital, dat geviseerd wordt door de Reddit-beleggers.

Melvin Capital heeft zijn shortpositie op GameStop beëindigd, zegt de Amerikaanse zakenzender CNBC. Het hefboomfonds gooit de handdoek nu daghandelaars via internetfora als Reddit proberen meer en meer shorters - die inspelen op een dalende koers - uit GameStop te squeezen (voor een uitleg over 'short-squeeze' zie de video).

Het hefboomfonds rond de techinvesteerder Gabe Plotkin zou een groot verlies hebben geboekt op de positie. Het zou een grote deelname in Alibaba verkocht hebben om de verliezen af te dekken. Het fonds verloor dit jaar ongeveer 30 procent van zijn portefeuillewaarde, waardoor de hefboomfondstitanen Ken Griffin en Steve Cohen deze week nog 2,75 miljard dollar injecteerden in Melvin Capital.

Maar GameStop was niet het enige aandeel met magere vooruitzichten dat fors hoger ging. Ook de met schulden overladen bioscoopgroep AMC stormde ruim 300 procent hoger. Dat de vooruitzichten zeer slecht zijn, blijkt uit de analistenprognoses voor de komende jaren. Zelfs tegen 2023 zou de winst per aandeel volgens de analistenconsensus negatief zijn.

AMD

Advanced Micro Devices (AMD) ging meer dan 6 procent onderuit. Dat was opvallend, want het bedrijf kwam met beter dan verwachte cijfers en kreeg van een reeks analisten koersdoelverhogingen. AMD rapporteerde een winst van 52 dollarcent per aandeel, terwijl de analistenconsensus een winst van 47 dollarcent per aandeel had verwacht.

Truist-analist William Stein verhoogde zijn koersdoel voor de chipbakker van 96 naar 101 dollar na de 'robuuste' cijfers die de onderneming kon voorleggen en liet zijn 'houden'-advies staan. Gus Richard, een analist van Northland, liet zijn koersdoel stijgen van 75 naar 84 dollar. Richard zei wel dat de verwachting van AMD dat de pc-markt met 4 tot 6 procent zou groeien optimistisch is. Hij gaat uit van een krimp met 10 procent

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud