Advertentie
Advertentie

Nasdaq neemt het voortouw op Wall Street

Spotify krijgt te maken met strenge beleggers op Wall Street. ©BELGAIMAGE

Met Apple, Microsoft en Alphabet is de techsector aan de beurt in het resultatenseizoen.

Het resultatenseizoen is al even op gang, maar dinsdagavond stonden enkele van de waardevolste bedrijven ter wereld op het menu. Wall Street toonde twee gezichten.

De Dow Jones zakte 0,4 procent. De S&P-500 bleef dicht bij huis. En de Nasdaq won 0,7 procent met dank aan de resultaten van enkele techkleppers.

Daarnaast kwam de Amerikaanse centrale bank met de mededeling dat het einde van de stimulus dichterbij komt, maar dat had weinig impact op de markten.

Spotify

Spotify - dat op de NYSE noteert - kreeg te maken met strenge beleggers op Wall Street. Het aandeel zakte 5,7 procent. 165 miljoen mensen betalen om via de Zweedse streamingdienst toegang te krijgen tot een bootlading muziek, 20 procent meer dan een jaar eerder en pal op de prognoses die Spotify vooropstelde. Maar op een ander datapunt gaat Spotify onder de eigen lat door.

De maandelijks actieve gebruikers, de optelsom van de betalende abonnees en de gebruikers die in ruil voor reclameboodschappen en verminderde functionaliteiten gratis luisteren, groeide met 22 procent naar 365 miljoen. Dat is nipt minder dan de 366 miljoen waar Spotify op had gehoopt.

AA

Op Nasdaq deed Alphabet het goed met een winst van bijna 3,2 procent. De groep verdiende 27,26 dollar per aandeel in het voorbije kwartaal, ruim boven de consensus van 19,34 dollar. De omzet van het moederbedrijf Google overtrof de ramingen bij de aanhoudende stijging van de online advertentie-uitgaven. Het aandeel van de koepel rond de grootste zoekmachine wint 4,7 procent.

Bij Apple , het waardevolste bedrijf ter wereld, sprong de omzet in het traditiegetrouw 'zwakke' lentekwartaal 36 procent hoger naar 81 miljard dollar. De nettowinst verdubbelde bijna, naar bijna 22 miljard dollar. Aangevuurd door boomende verkopen van de iPhone, het populairste hebbeding ter wereld.

Het bedrijf waarschuwt dat het wereldwijde chiptekort negatieve gevolgen kan hebben op het huidige kwartaal. De beleggers maken zich mogelijk zorgen hierom en stuurden het aandeel 1,2 procent lager.

Microsoft

Microsoft overtrof de ramingen met 25 cent met een kwartaalwinst van 2,17 dollar per aandeel, terwijl de omzet de verwachtingen overtrof dankzij de aanhoudend sterke groei van de cloudcomputingactiviteiten. Microsoft blijft profiteren van de pandemische verschuiving naar thuiswerken en -leren. Microsoft sloot toch 0,1 procent lager.

Boeing

Boeing rapporteerde woensdag zijn eerste kwartaalwinst in bijna twee jaar. De aanleiding is een golf van leveringen van commerciële straalvliegtuigen dankzij luchtvaartmaatschappijen die herstellen van de pandemie. Ook steeg de verkoop in de andere divisies van het bedrijf.

De vliegtuigfabrikant brak de ban na zes kwartalen van verliezen. Het boekte een winst van 567 miljoen dollar in het tweede kwartaal. In hetzelfde kwartaal een jaar geleden, toen de pandemie uitbrak, was dat nog een nettoverlies van 2,96 miljard dollar. Boeing schoot ruim 4 procent hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud