Nasdaq op hoogste peil in drie maanden

Ook de Bull op Wall Street werd coronaproof gemaakt. ©AFP

Het vooruitzicht op minder 'red tape' zette de Amerikaanse beurzen stevig in het groen. De Nasdaq won ruim 2 procent en is nog maar 5 procent verwijderd van zijn hoogtepunt.

De aandelenbeurzen in New York sloten woensdag met vette plussen na de verliezen van dinsdag. De Dow-Jones trok 1,5 procent hoger. De Nasdaq won 2,1 procent en staat nu op het hoogste peil sinds 21 februari. Beleggers putten vertrouwen uit de stapsgewijze heropening van de economie. Een nieuw decreet van president Trump voor administratieve vereenvoudiging geeft extra rugwind. Trump heeft overheidsinstanties de opdracht gegeven om 'overbodige regels' voor bedrijven te schrappen.

Hij ondertekende een decreet om daarmee het herstel van de economie te bevorderen. Trump zei dat de afgelopen tijd al honderden regels tijdelijk niet meer werden gehandhaafd. Hij wil dat die stappen, waar mogelijk, nu permanent worden gemaakt.

De aandacht op Wall Street ging onder meer uit naar de resultaten bij supermarktketen Target en doe-het-zelfmarkt Lowe's.

Target  heeft door hamsterende klanten de omzet opgevoerd. Vooral de onlineverkopen stegen hard, te midden van lockdownmaatregelen in veel delen van de Verenigde Staten. De winstgevendheid kreeg tegelijkertijd een knauw. Het bedrijf had door het corona hogere kosten. Het aandeel zakte 2,4 procent.

Lowe's was meer in trek bij beleggers, geholpen door meevallende verkoopcijfers waarbij het de verkoop met 11 procent opstuwde. Amerikanen zijn meer klusjes in en om het huis gaan doen omdat ze door de coronacrisis thuis moeten blijven. Lowe's won 0,2 procent.

Johnson & Johnson  (J&J) verloor 0,9 procent. Het medisch bedrijf stopt met de verkoop van babypoeder gemaakt van talk in Noord-Amerika vanwege beschuldigingen dat het kankerverwekkend zou zijn omdat er asbest in kon zitten. Het talkpoeder leverde J&J veroordelingen voor miljarden dollars aan schadevergoedingen op. Ook Het bedrijf zou het risico op kanker door het gebruik van talkpoeder hebben verzwegen. De leverancier van J&J voor het talk is overigens materialengroep Imérys, één van de hoekstenen in de portefeuille van de Brusselse holding GBL.

Voor spektakel tekenden andermaal de technologiebonzen. Amazon trok 2 procent hoger en sloot af op een record. Ook Facebook  scherpte zijn allertijdenrecord aan bij de slotbel. Daarnaast slaagde een aantal bedrijven erin zijn beste koers in 2020 te bereiken. Het gaat om onder meer om restaurantketen Chipotle en gamestudio's Electronic Arts en Take Two Interactive.

De nieuwste gooi naar een coronavaccin kwam woensdag van Inovio Pharmaceuticals . Het biotechbedrijf zegt dat het antistoffen kon aanmaken tegen corona in cavia's en muizen. Beleggers lopen minder hard van stapel dan maandag. Toen kwam biotechbedrijf Moderna  met beloftevolle resultaten in een prille klinische test. Daags later plaatste een medisch vakblad daar vragen bij.

Morgan Stanley verhoogt het koersdoel van Moderna stevig van 37 naar 90 dollar. We vermelden er wel bij dat Morgan Stanley één van de begeleidende banken is in de kapitaalronde die Moderna maandag inderhaast uitvoerde om zijn corona-onderzoek te financieren.


Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud