Nasdaq sluit 3 procent hoger

©AFP

Wall Street wint stevig terrein. Exxon Mobil gaat stevig hoger nu een activist in de raad van bestuur komt. Een cruiser smeedt het ijzer als het heet is. Johnson & Johnson klom na de goedkeuring van zijn coronavaccin.

De Amerikaanse beurzen stonden op felgroen nu de Amerikaanse tienjaarsrente wat is teruggevallen. Maandag staat de rente op 1,43 procent, waarmee het rentepeil 3 basispunten lager noteert dan vrijdag. Vorige week piekte de Amerikaanse tienjaarsrente op 1,6 procent op donderdag, waardoor aandelen lager gingen.

Wat gebeurt er met tech?

Een hogere rente zorgt ervoor dat de huidige waarde van toekomstige winsten daalt (zie video). Vooral technologiebedrijven hebben daar last van, omdat hun waardering hoofdzakelijk gestoeld is op toekomstige winsten.

Voorts stuwt ook de Amerikaanse goedkeuring van het vaccin van Johnson & Johnson de beurzen. De S&P500 won 2,4 procent. De Nasdaq won zelfs 3 procent.

Johnson and Johnson

Johnson & Johnson (J&J) profiteerde van het bericht dat de Amerikaanse geneesmiddelenhond FDA zijn coronavaccin heeft goedgekeurd. De farmareus won 0,5 procent.

Uit studies blijkt dat het J&J-vaccin voor 85 procent werkzaam is tegen een ernstige covidbesmetting en voor 66 procent tegen milde symptomen. De beschermingsgraad tegen hospitalisaties en sterfgevallen stemt met 100 procent nog hoopvoller. Dat zou betekenen dat wie besmet raakt niet meer in het ziekenhuis belandt of sterft aan Covid-19. De leveringen van het vaccin beginnen dinsdag al.

'Het vaccin is misschien minder effectief dan die van Moderna en Pfizer, maar het zal nog altijd een zeer goed gereedschap zijn om de coronacrisis aan te pakken', zegt epidemiologe Zoe Hyde van de Universiteit van West-Australië. 'Wat dit vaccin een gamechanger maakt, is dat maar één dosis nodig is. Daardoor kan het sneller worden verspreid, zodat de epidemie in de VS sneller zal eindigen.'

Exxon Mobil

Exxon Mobil profiteerde van het nieuws dat de activistische belegger Jeff Ubben zich bij de raad van bestuur voegt. Het vehikel van Ubben, Inclusive Capital Partners, neemt een belangrijk aandeel in het oliebedrijf. Ubben zou ook ruggensteun krijgen van het hefboomfonds D.E. Shaw. Het aandeel steeg bijna 4 procent.

Naast Ubben komt ook de voormalige financiële topman van Comcast, Mike Angelakis, bij de raad van bestuur. 'We verwelkomen de nieuwe bestuurders. Het zal ons helpen een leidende rol te spelen in de energietransitie.' Het bedrijf staat al even onder druk door zijn investeerders. Zij willen dat de onderneming zich sneller omvormt naar een bedrijf dat minder CO2 uitstoot.

Daarom kondigt Exxon ook aan dat het 3 miljard dollar wil investeren in het inperken van de uitstoot. Het heeft tot doel om tegen 2025 de uitstoot van de groep met 20 procent te verlagen ten opzichte van de niveaus in 2016.

Exxon Mobil was tien jaar geleden nog het grootste bedrijf ter wereld, maar werd eind augustus uit de industriegraadmeter Dow Jones gegooid. De onderneming werd vervangen door het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce. Exxon had daarvoor bijna 100 jaar in de Dow gezeten.

Royal Caribbean

Royal Caribbean maakt van zijn gestegen koers gebruik om een kapitaalronde te doen. De cruiser wil 1,5 miljard dollar ophalen. Het bedrijf wil aandelen aanbieden tussen een prijs van 90 en 93 dollar. De opbrengst zal het bedrijf gebruiken voor normale bedrijfsdoeleinden.

Met de emissie van nieuwe aandelen wil Royal Caribbean profiteren van zijn recente koersklim. Het aandeel is sinds nieuwjaar 25 procent gestegen na enthousiasme over het gestegen aantal boekingen. De onderneming zei op 22 februari dat het aantal boekingen sinds begin dit jaar 30 procent hoger ligt dan in de maanden november en december.

Royal Caribbean zit nog altijd in zwaar weer door de coronacrisis. Daardoor liggen de cruiseschepen van het bedrijf aan de ketting. Het zal waarschijnlijk nog maanden duren voor de groep haar werkzaamheden weer op een relatief normale manier kan voortzetten.

Het uitbrengen van nieuwe aandelen leidt uiteraard wel tot verwatering, waardoor het aandeel 2 procent lager ging.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud