Advertentie

Nasdaq sluit stevig hoger

©REUTERS

Wall Street ging hoger. Alibaba kon niet profiteren van een zeer succesvolle Singles Day. Lyft steeg nu het ook maaltijden gaat leveren.

De Amerikaanse beurzen gaan eensgezind hoger. De Dow Jones leverde 0,1 procent in, maar de S&P500 klom 0,8 procent en de technologiebeurs Nasdaq ging 2 procent omhoog.

Knapt de Nasdaq-zeepbel? | Bull, Bear & Bas

De beweging van de Nasdaq is opvallend, want sinds het nieuws van maandag dat er een performant coronavaccin aankomt, gingen de techaandelen van de Nasdaq lager. Beleggers lijken dus hun interesse in techaandelen wat terug te krijgen. Dinsdag leek het erop dat door het vaccinnieuws wat lucht uit de techaandelen zou lopen.

Alibaba

De Chinese groep Alibaba zegt dat haar jaarlijkse elfdaagse shopfestival, dat eindigt met Singles Day, 457,5 miljard Chinese yuan heeft gegenereerd, wat neerkomt op 70,57 miljard Amerikaanse dollar. Het festijn bracht veel meer geld in het laatje dan Amazons twee dagen lange Prime Day vorige maand. Amazon verkocht toen voor 10,4 miljard dollar spullen.

Ondanks het goede nieuws ging het aandeel Alibaba in New York 0,3 procent lager. Maandag ging het al 3,2 procent lager en dinsdag verloor het ruim 8 procent. De slechte prestatie van het aandeel heeft met twee zaken te maken. Ten eerste lijkt een sectorrotatie gaande, waarbij beleggers technologieaandelen minder prefereren dan aandelen uit de 'oude economie'. Dat is zo sinds maandag bleek dat er een performant coronavaccin op komst is.

Maar daarnaast is er slecht nieuws voor het aandeel zelf. De Chinese overheid liet de jongste dagen weten het bedrijf, dat mee is opgericht door de topondernemer Jack Ma, harder aan te pakken. De Volksrepubliek wil grote techbedrijven mogelijk harder aanpakken door reguleringen die monopoliepraktijken bij zulke ondernemingen moeten tegengaan. Onlangs moest ook Alibaba-dochter Ant Group de beursintroductie uitstellen, nadat de Chinese overheid een strengere regulering voor financiële dienstverlening had aangekondigd. Sommige analisten denken dat de tegenwind in China te maken heeft met de kritiek van Ma op de Chinese staatsbanken.

Lyft

De taxiapp Lyft ging 1 procent hoger. De onderneming tekende een kwartaalverlies op van 1,46 dollar per aandeel. Het aandeel profiteerde van de belofte van een positieve brutobedrijfswinst (ebitda) tegen eind 2021. De omzet, vaak belangrijker voor opkomende techbedrijven, verraste positief, hoewel die met 48 procent daalde naar 500 miljoen euro.

Door de coronapandemie zijn er beperkende maatregelen voor restaurants, winkels en andere publieke evenementen in de staat Californië, de belangrijkste markt voor het bedrijf. Daardoor daalde het aantal actieve passagiers met 44 procent naar 12,5 miljoen, maar ook dat was beter dan verwacht.

Wat beleggers ook goed deed, was de mededeling dat Lyft de levering van maaltijden gaat toevoegen aan zijn platform. Het bedrijf deed daar eerder een proef mee en die draaide volgens de onderneming goed uit. 'Toen we het programma verder uitbreidden, hebben we veel met winkeliers en lokale bedrijven gepraat', zegt co-oprichter John Zimmer. 'Zij vertelden ons dat de huidige leveringsmodellen met hoge commissies voor hen niet werken. Ze willen een partij die hun goederen van A naar B verplaatst zonder tussen hen en de klant te komen.'

CEO Pfizer

Dan nog opmerkelijk nieuws over de CEO van Pfizer , Albert Bourla, want die verkocht bijna 5,6 miljoen dollar aan aandelen van het bedrijf op maandag, toen het bedrijf bekend maakte dat het een zeer performant vaccin heeft ontwikkeld. Bourla verkocht zijn aandelen voor een gemiddelde prijs van 41,94 dollar per aandeel. De verkoop is onderdeel van een geplande verkoopactie. Daarmee wist Bourla te profiteren van het positieve koerseffect dat het vaccinnieuws had. Het is niet bekend of de CEO op het moment van planning al kon weten van de onderzoeksresultaten.

Pfizer leverde vandaag 0,5 procent in.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud