Nasdaq sluit stevig lager door rentevrees

©REUTERS

Technologie-aandelen leden het meest onder de stijgende rente.

De Amerikaanse beurzen sloten in het rood. De Nasdaq spande de kroon met een verlies van 3,5 procent. Beleggers vrezen dat de inflatie zal oplopen en dat stuwt de Amerikaanse tienjaarsrente. Die hogere rente leidt er weer toe dat de huidige waarden van toekomstige winsten dalen. En juist bij techbedrijven is de waardering vooral gestoeld op hoge toekomstige winsten, waardoor deze het meeste last ondervinden van de renteklim.

Wat gebeurt er met tech?

Ook Big Tech kreeg een tik van de stijgende rente. Apple zakte 3,5 procent, Amazon leverde 3,2 procent in, Alphabet ging 3,3 procent lager, Tesla ging zelfs 8,1 procent in zijn achteruit en Facebook kreeg een 'dislike' van 3,6 procent.

Verder ging het videobelbedrijf Zoom 5,3 procent lager, dook Palantir ruim 9 procent en struikelde het thuisfitnessbedrijf Peloton met meer dan 6 procent.

Twitter ging - ondanks zijn technologieprofiel - dan weer 3,7 procent hoger. Het bedrijf meldde dat het de omzet tegen 2023 ziet verdubbelen.

Inflatieverwachtingen

De oplopende rente is dus het gevolg van hogere inflatieverwachtingen. Beleggers vrezen nu voor geldontwaarding om twee redenen. De eerste is dat de vaccinatiecampagnes op stoom komen waarmee de heropening van de economie in zicht komt. Die heropening zal naar verwachting leiden tot een flinke bestedingsgolf bij consumenten die hun geld al maanden oppotten. De tweede is het extra stimuleringspakket van 1.900 miljard dollar dat de Amerikaanse president Joe Biden wil doorvoeren. Beleggers zijn bang dat de combinatie van de twee de economische vraag zo zal opstuwen dat de productie het niet meer kan bijhouden, waardoor hoge inflatie kan ontstaan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud