Nasdaq verliest fors na uitspraken Powell

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©REUTERS

De techbeursbarometer Nasdaq schoot bijna in correctiemodus nadat Fed-voorzitter Jerome Powell voor onrust op de markten had gezorgd. De Amerikaanse tienjaarsrente ging boven 1,55 procent.

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), Jerome Powell, kon de financiële markten niet geruststellen. Op The Wall Street Journal Jobs Summit zei Powell dat de Fed 'voorzichtig' zal zijn om het ruime monetaire beleid te wijzigen, ook als de inflatie plots toeneemt. De voorzitter zei daarnaast dat de heropening van de economie kan 'leiden tot wat opwaartse druk op de prijzen'.

Techaandelen

Wat gebeurt er met tech?

Daarmee erkende Powell dat de hogere inflatie er wel degelijk kan aankomen, terwijl hij zich daar eerder geen zorgen om maakte. De Amerikaanse tienjaarsrente schiet donderdag 7 basispunten hoger naar 1,55 procent. De hogere rente zet de beurzen in de min, omdat een stijgende rente ertoe leidt dat de huidige waarde van de toekomstige winsten daalt. Dat heeft vooral een groot effect op de techaandelen, omdat de waardering daarvan vooral stoelt op toekomstige winsten (zie deze video voor meer uitleg over dat mechanisme).

De technologiebeurs Nasdaq tekende het grootste verlies op met een tik van 2,1 procent. De S&P500 - die voor een groot deel uit big tech bestaat - verloor 1,3 procent en de Dow Jones zakte 1,1 procent.

Een bijkomende negatieve factor voor de Nasdaq is dat de index nu bijna 10 procent onder zijn recente top staat. Dat kan de zorgen van de beleggers over de hoge waardering van de techaandelen een extra boost geven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud