Advertentie

Nike onderuit op Wall Street

Traders op Wall Street. ©REUTERS

Problemen in de aanvoerketen doen de Amerikaanse sportartikelenfabrikant Nike onder de lat uitkomen.

De Amerikaanse beurzen bleven vrijdag dicht bij huis, na de verliezen eerder op de dag in Europa.

De Amerikaanse sportartikelenfabrikant Nike ging wel 6 procent onderuit na tegenvallende resultaten donderdagavond. Nike lijdt onder een zwakker dan verwachte vraag en kampt met een krappe aanvoer vanuit Vietnam. In het Aziatische land, waar zowat de helft van Nikes sportschoenen wordt gemaakt, zijn sommige fabrieken al maanden dicht wegens een zware corona-uitbraak. Dat zet extra druk op de al verstoorde aanvoer. Sommige analisten vrezen dan ook dat Nike onvoldoende in stock zal hebben voor het cruciale eindejaarsseizoen.

Maal drie in vijf jaar

In het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar, van juni tot eind augustus, realiseerde Nike een omzet van 12,25 miljard dollar tegen 10,59 miljard een jaar eerder. Analisten hadden gemiddeld 12,46 miljard dollar verwacht. De nettowinst kwam 23 procent hoger uit op 1,87 miljard of 1,16 dollar per aandeel.

Nike verlaagt zijn omzetprognose voor het lopende boekjaar. Het bedrijf verwacht nu circa 5 procent groei tegen voorheen meer dan 10 procent.

De daling vrijdag moeten we in perspectief plaatsen. In vijf jaar ging het aandeel maal drie, met dank aan het marktleiderschap en de trend naar een gezonder (sportief) leven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud