Nasdaq krijgt klap, Dow stijgt

©REUTERS

Op Wall Street sloten de techaandelen stevig lager. GameStop gaat mogelijk een activistische aandeelhouder aanstellen als hoofd e-commerce. General Electric zou uit vliegtuiglease stappen.

De Amerikaanse beurzen sloten maandag heel gemengd. De technologiebeurs Nasdaq kreeg een klap van 2,4 procent, terwijl de industriegraadmeter Dow Jones 1 procent hoger klom.

De rente zal in de komende maanden stabiliseren.
David Tepper
Hefboomfondsmanager

Het positieve nieuws was het stimuluspakket van 1.900 miljard dollar dat de Amerikaanse president Joe Biden door het Amerikaanse Congres heeft geloodst. Het slechte nieuws: Biden heeft het stimulusplan door het Congres geloodst. Want datzelfde stimulusplan doet beleggers vrezen voor inflatie, waardoor de langetermijnrente al weken stevig stijgt.

Wat gebeurt er met tech?

Die stijgende langetermijnrente is funest voor technologieaandelen. Het probleem is dat een hogere rente de huidige waarde van toekomstige winsten doet dalen. De waardering van techbedrijven is vooral gestoeld op groeiende toekomstige winsten, waardoor deze aandelen het meeste last ondervinden (zie de video voor meer uitleg).

Ook big tech kreeg ervan langs: Apple verloor ruim 4 procent, Amazon leverde 1,6 procent in, Alphabet ging een stevige 4,3 procent lager, Microsoft moest een aderlating van 1,8 procent doen en Tesla moest 5,8 procent prijsgeven.

GameStop

Het aandeel GameStop schoot 42 procent hoger. Dat gebeurde na positief nieuws over de uitbater van gamewinkels. Ryan Cohen, de oprichter van de onlineverkoper van dierenvoeding Chewy, gaat mogelijk de e-commercestrategie van GameStop leiden. Cohen is een activistische aandeelhouder.

GameStop zegt maandag dat het een comité heeft opgericht dat initiatieven gaat bekijken om de transitie van brick-and-mortar (bakstenen winkels) naar e-commerce te maken. De verwachting is dat Cohen dat gaat leiden, omdat hij eerder zei dat van GameStop het 'Amazon van de spelletjeswereld' kan worden gemaakt. Daarmee zouden de Reddit-beleggers die heilig in GameStop geloven hun zin krijgen, want zij zijn over het algemeen erg enthousiast over Cohen. Reddit-beleggers geloven zo in GameStop omdat ze denken dat het inderdaad 'het Amazon van de gamewereld' kan worden.

Het aandeel heeft een forse voorsprong genomen op die mooie potentiële toekomst. Het aandeel is sinds begin dit jaar verachtvoudigd. Ook eind vorige maand kreeg het aandeel een koersopstoot toen bleek dat de financiële topman Jim Bell ging vertrekken.

General Electric

General Electric (GE) won 4,3 procent. De zakenkrant The Wall Street Journal schrijft dat het Amerikaanse conglomeraat op het punt staat om zijn afdeling vliegtuiglease - Gecas - te verkopen aan de grootste rivaal, het Ierse AerCap.

GE zou zo'n 30 miljard dollar vangen voor het bedrijfsonderdeel. Voor Larry Culp, de CEO van GE, zou de verkoop een belangrijke opsteker zijn. Culp probeert al jaren het conglomeraat te stroomlijnen. Het belangrijkste doelwit is GE Capital, de ondoorzichtige financiële poot die de groep tijdens de financiële crisis van 2008 bijna onderuithaalde.

Athene

Het aandeel Athene schoot bijna 6 procent hoger. De (pensioen)verzekeraar wordt overgenomen door het private-equitybedrijf Apollo Global Management. De deal waardeert de groep op 11 miljard dollar.

Apollo beheert nu al zo'n 35 procent van de aandelen en zal de overname volledig in aandelen financieren. Voor elk aandeel Athene krijgen beleggers 1,149 aandelen Apollo. Zodra de overname is afgelopen, zullen de huidige aandeelhouders van Apollo zo'n 76 procent van het nieuwe bedrijf in handen hebben. De huidige aandeelhouders van Athene krijgen een belang van 24 procent in de nieuwe onderneming.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud