Advertentie

Onderzoek naar marktmisbruik bij Zweedse private-equityreus

Met een verzesvoudiging sinds de beursgang in 2019 is EQT de kampioen op de beurs van Stockholm. ©Yadid Levy - BELGA

De Zweedse beurstoezichthouder start een onderzoek naar EQT. De grootste beursgenoteerde investeringsmaatschappij van Europa wordt verdacht van marktmisleiding omdat ze vroegtijdig een groot pakket aandelen van insiders op de markt gooide.

Het had een hoogdag moeten worden voor EQT. Het investeringsvehikel van de Zweedse zakenfamilie Wallenberg viert zijn tweede verjaardag op de beurs van Stockholm. Maar de Zweedse beurstoezichthouder zet een domper op de feestvreugde. Hij start een onderzoek naar marktmisbruik bij EQT naar aanleiding van de verkoop van een fors blok aandelen eerder deze maand. Het nieuws bezorgt EQT een stevige tik (-5%) op de beurs van Stockholm.

Vroeger dan voorzien verkochten 60 leidinggevenden bij EQT begin september voor 23 miljard kronen (2,26 miljard euro) aan aandelen. Volgens het persagentschap Bloomberg ging het om de grootste insidertransactie dit jaar in Europa.

23 miljard
insiderverkoop
Het onderzoek van de beurswaakhond slaat op een insiderverkoop van aandelen voor een waarde van 23 miljard kronen (2,26 miljard euro).

De informatie over die transactie zou niet tijdig genoeg zijn meegedeeld aan de beurswaakhond, die daar op 14 september al uitleg over vroeg aan het bedrijf. De verkoop zette ook kwaad bloed bij een aantal langetermijnaandeelhouders van EQT omdat een lock-upafspraak die gemaakt was bij de beursgang in 2019 eenzijdig werd geschonden. Normaal zouden de aandelen nog een jaar achter slot en grendel blijven, waardoor de verkoop de markt verraste.

'Het bedrijf heeft de timing voor het bekendmaken van de insidertransactie correct afgehandeld', zegt EQT-woordvoerder Rickard Buch aan Bloomberg in reactie op het onderzoek. 'Nu is het belangrijk om het proces zijn gang te laten gaan.'

De voorzitter van EQT, Conni Jonsson, zei bij de verkoop dat de herziening van de lock-upstructuur een belangrijke strategische zet was die de liquiditeit van het aandeel zou verbeteren. De verkopers beloofden ook om de helft van de netto-opbrengst te herinvesteren in EQT-fondsen.

Voor EQT vormt het onderzoek een smet op een succesparcours. De Zweedse investeringsmaatschappij heeft een zitje aan de tafel in uiteenlopende bedrijven in alle hoeken van Europa. In Belgiƫ zit ze in het kapitaal van het Roeselaarse milieutechnologiebedrijf Desotec en de Antwerpse chemieverdeler Azelis, die vorige week naar de beurs van Brussel trok. De koers van EQT is sinds de beursgang verzesvoudigd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud