Oogsttijd voor Eurazeo

Virginie Morgon is CEO van Eurazeo. ©Photo News

De Franse investeringsmaatschappij Eurazeo plant grote exits in 2021 en 2022.

Private equity is doorgaans de speeltuin voor professionele beleggers of rijke particulieren. Gelukkig zijn er een paar beursgenoteerde vehikels die ook toegang geven tot bedrijven die niet-beursgenoteerd zijn. Gelukkig, want private equity kent eigen cycli die afwijken van die op de beurs. Een portie private equity opnemen in de portefeuille is bijgevolg ook een diversificatie. Gimv en Sofina zijn bekende Belgische voorbeelden, en met Eurazeo is er ook via Euronext Parijs een mogelijkheid om in private equity te stappen.

21,8 miljard
Portefeuille
Eurazeo beheert een portefeuille van 21,8 miljard euro.

Eurazeo beheert een portefeuille van 21,8 miljard euro, waarvan 15 miljard euro wordt beheerd voor derden, goed voor 450 bedrijven. De groep focust op drie domeinen: private equity (73%), private leningen en reële activa (vastgoed & infrastructuur). De private-equityportefeuille steunt op vier poten: Venture ('de winnaars van morgen'), Growth (digitale business, sterke merken), Buyout (zowel kleine bedrijven, Eurazeo PME, als grote bedrijven, Eurazeo Capital) en Private Funds Group (fondsen).

'In 2021 en 2022 zullen we veel activa verkopen om verborgen waarde in de portefeuille te laten bovendrijven en om de intrinsieke waarde te doen groeien', zegt CEO Virginie Morgon in het jaarverslag. Eurazeo Capital realiseert momenteel twee exits, telkens tegen ruim het dubbele van de inleg. De groep verkoopt de meerderheid in het betaalbedrijf Planet aan de private-equitygroep Advent. Planet heeft een ondernemingswaarde van 1,8 miljard euro. Eurozeo realiseerde een jaarlijks rendement van 19 procent op Planet. Verder verkocht Eurazeo een belang van 49 procent in het Amerikaanse Trader Interactive. Het beurshuis Berenberg denkt dat beide transacties samen de intrinsieke waarde van de groep met 5,5 procent verhogen.

Zonne-energie

In de categorie reële activa bezit Eurazeo sinds 2017 ook een belang van 47 procent in Reden, een speler in zonne-energie met een marktaandeel van 1,7 procent in Frankrijk. Volgens bronnen van Reuters wil Eurazeo samen met mede-eigenaar Infravia Reden via een veiling verkopen. Het gewenst prijskaartje volgens de geruchten: 2 miljard euro.

Het versnelde desinvesteringsprogramma van Eurazeo legt het aandeel geen windeieren. De beurskoers ging dit jaar al een derde hoger tot 74 euro. Berenberg geeft een koopadvies en krikte onlangs het koersdoel op tot 84 euro. 'We schatten de intrinsieke waarde op 98,5 euro per aandeel en we passen een korting toe van 15 procent. Dat is het vijfjaarsgemiddelde voor corona.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud