Op een na slechtste dag ooit voor Dow Jones

Een trader wist zijn voorhoofd na de dieprode start van de New York Stock Exchange. ©EPA

De Amerikaanse beurzen trokken maandag stevig lager. De forse renteverlaging woog zwaar op de bankaandelen, maar ook textielproducenten, oliebedrijven en luchtvaartaandelen stonden onder druk.

Voor de derde keer in minder dan twee weken neemt de Federal Reserve zijn toevlucht tot een noodingreep. De Amerikaanse centrale bank verlaagde zondagavond de rente met liefst 100 basispunten tot 0 à 0,25 procent. De facto betekent dit dat de rente op nul staat. Daarnaast gaat de Fed ook massaal schulden opkopen, voor een totaal bedrag van minstens 700 miljard dollar, en al het geld dat vrijkomt wanneer overheidsobligaties en hypotheekeffecten op vervaldag komen, herinvesteren.

Beleggers in New York waren echter niet gerustgesteld en drukten massaal op de verkoopknop. De winsten die vrijdagavond in het laatste handelsuur waren vergaard, gingen helemaal verloren. De verliezen zwollen nog aan toen president Trump waarschuwde dat de economische disruptie door het coronavirus zou aanhouden tot in de zomer en dat de Amerikaanse economie in een recessie kon belanden.

Het verlies van de Dow Jones was tegen sluitingstijd opgelopen tot 12,9 procent. Dat is het op een na zwaarste procentuele dagverlies ooit. Alleen op 'Black Monday' in 1987 liet de index een nog groter verlies optekenen: -22,6 procent.

De S&P500 speelde 12 procent kwijt. Ook dat is een erg zwaar cijfer; slechts drie handelsdagen eindigden nog slechter. De Nasdaq Composite zat op dezelfde lijn met 12,3 procent verlies. 

‘De markt is in paniekmodus’, zei financieel econoom Chris Rupkey van MUFG Union Bank aan Bloomberg. ‘De ingreep van deze nacht was een shock en de markt ziet het niet alsof de Fed-mensen redding brengen. Ze zien het eerder als ‘ga uit de weg, kijk uit daar beneden, dit zou zeer, zeer slecht kunnen zijn’.’

Winstmarges

Rentegevoelige aandelen als banken en andere leveranciers van financiële diensten kregen rake klappen. Door de forse renteverlaging komen hun winstmarges onder druk te staan. Citigroup donderde 19,6 procent lager, Bank of America 15,4 procent.

Een forse daling van de olieprijzen – met circa 10 procent – duwde de energiewaarden in het rood. Chevron speelde 16,4 procent kwijt.

Een andere grote verliezer was de kledingsector. Om het even bij sportkleding te houden: Nike, Lululemon Athletica en Under Armour gingen respectievelijk 11,6 procent, 21,4 procent en 14,9 procent lager nadat ze alle drie aankondigden winkels te sluiten in zowel de VS als enkele andere markten.

Bijna leeg vliegen

Bijzonder dramatisch is de hele coronacrisis voor de luchtvaartsector. Er zijn nog amper trans-Atlantische vluchten en ook binnen continenten staat het luchtverkeer op een erg laag pitje. United Airlines Holdings (-14,8%) zag de omzet in maart met 1,5 miljard dollar dalen. De luchtvaartmaatschappij waarschuwde dat haar toestellen tot de zomer mogelijk bijna leeg zullen vliegen.

Ook vliegtuigbouwer Boeing , die bovenop de coronacrisis nog steeds met de problemen rond de 737 MAX worstelt, gaat weer stevig onderuit: het aandeel zakte 23,8 procent. Veel luchtvaartmaatschappijen dreigen in de problemen te komen en zullen vlootuitbreidingen of -vernieuwingen wellicht uitstellen. De vraag naar vliegtuigen zal dus tijdelijk afnemen.

De technologiesector ontsnapte niet aan de verkoopgolf. Apple zakte 12,9 procent en Microsoft 14,7 procent. Amazon.com, dat zou moeten profiteren van een toename van de onlinehandel, zakt iets minder: -5,4 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud