Advertentie
Advertentie

Opmars Democraat Biden beroert Amerikaanse beurs

Democratisch presidentskandidaat Joe Biden rukt op in de peilingen. ©REUTERS

De nervositeit op de Amerikaanse beurzen deze week werd hier en daar toegeschreven aan de fors toegenomen zegekansen van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Hoe ongerust moeten beleggers over hem zijn?

In de schaduw van het nieuws over het heropflakkerende coronavirus in de VS is Joe Biden bezig aan een spectaculaire opmars. Volgens meerdere invloedrijke peilingen is de Democraat momenteel de grote favoriet om in november de Republikein Donald Trump te kloppen in de presidentsverkiezingen. Niet toevallig speelt het coronavirus daarin een rol. Het Witte Huis wordt een inadequate aanpak verweten, terwijl het virus de gezondheidszorg - bij uitstek een Democratisch thema - stevig op de kaart zet. Zelfs een heuse ‘blauwe golf’, waarbij ook de Senaat een Democratische meerderheid krijgt, is niet langer uitgesloten.

‘Dit is een Biden-beweging’, zei de bekende beurswatcher Jim Cramer woensdag toen Amerikaanse aandelen in de uitverkoop gingen. ‘Hij klinkt als een president die kapitaal niet gunstig gezind is’, verduidelijkte Cramer. Beleggers houden hun hart vast vanuit de idee dat Republikeinen - met hun agenda van lage belastingen en minimale regelgeving - een gunstiger wind betekenen voor de aandelenbeurzen. 

Een recente peiling van het beurshuis RBC Capital bij klanten leert dat de meerderheid gelooft dat een herverkiezing van Trump positief is voor aandelen, terwijl 60 procent denkt dat Biden een kopwind betekent. Voor wat het waard is: sinds 1929 presteerde de Amerikaanse aandelenmarkt gemiddeld beter onder een Democratische dan onder een Republikeinse president.

Vennootschapsbelasting

De ongerustheid over Biden heeft vooral te maken met zijn plannen om de belastingverlaging van Trump deels terug te draaien. Trump verlaagde de vennootschapsbelasting van 35 naar 21 procent, Biden wil opnieuw naar 28 procent gaan. Hij wil ook een minimumbelasting invoeren, zodat bedrijven als de e-commercegigant Amazon  die amper belastingen betalen niet langer ontsnappen. Een hogere bedrijfsbelasting zou een rem zetten op de aandelenmarkt via lagere bedrijfswinsten.

Het beurshuis Morgan Stanley schat dat Trumps belastingverlaging de gemiddelde bedrijfswinst 7 tot 8 procent opkrikte. Met de extra cash die de belastingverlaging opleverde, deden bedrijven onder meer overnames en kochten ze gretig eigen aandelen in, wat hun koersen verder ondersteunde. Goldman Sachs waarschuwt dat Bidens belastingplan de winst per aandeel voor de aandelenindex S&P500 volgend jaar met 20 dollar zal doen doen dalen tot 150 dollar. Een ideaal scenario voor de belegger, meent Morgan Stanley, is dat Biden president wordt en de Senaat Republikeins blijft, waardoor die laatste Trumps belastingverlaging kan vrijwaren.

Als de Democraten het Witte Huis én de Senaat veroveren - het Huis van Afgevaardigden hebben ze al -hebben ze alle touwtjes in handen om een krachtdadig, progressief beleid te voeren. De beurzen benauwt daarbij dat de partij duidelijk naar links is opgeschoven. ‘Het Huis en de Senaat kunnen nog een pak linkser worden volgend jaar. Voor hun progressieve agenda - een ‘green new deal’ voor het klimaat, aandacht voor inkomensongelijkheid - loopt Wall Street niet warm’, zegt Matthias Matthijs, professor politieke economie aan Johns Hopkins University.

Impuls

Toch gelooft Morgan Stanley dat volledige Democratische controle ‘de grootste impuls aan de economie’ kan geven. De Democraten willen het geld laten rollen - slecht deels gefinancierd met belastingverhogingen - en ijveren voor een groots infrastructuurplan. Elke dollar geïnvesteerd in infrastructuur creëert een veelvoud van dat bedrag voor de economie, merkt Morgan Stanley op. Er zou ook geld naar de laagste inkomens vloeien, en die zijn meer geneigd het te spenderen en zo de economie te stimuleren. 

Opmerkelijk is dat de meeste analisten niet meteen een forse verbetering van de gespannen relatie met China verwachten als Biden president wordt. Ook de Democraten en hun kiezers toonden zich de voorbije jaren bezorgd om de groeiende macht van China en eisen een gelijker speelveld. Een troost is dat Biden minder onvoorspelbaar te werk zal gaan dan Trump en waarschijnlijk ook minder het conflict met traditionele handelspartners zoals Europa zal opzoeken.

Sommige sectoren dreigen dan weer expliciet in het vizier van de Democraten te lopen, zoals farma en big tech. Die laatste moet vrezen voor regelgeving tegen zijn groeiende monopoliemacht en privacyschendingen. Farma mag zich schrap zetten voor plannen om als overheid te onderhandelen over de prijzen van geneesmiddelen, wat prijsdruk zal creëren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud