Peking maakt einde aan Chinese beurseuforie

Een bord met koersen van de beurs van Sjanghai. Groene cijfers wijzen in China op dalende koersen. ©EPA

De Chinese aandelenmarkten zijn vrijdag teruggevallen omdat staatsfondsen aandelen verkopen en de overheid beleggers oproept voorzichtig te zijn.

Amper vier dagen na een nauwelijks verdoken advies om aandelen te kopen maakt de Chinese overheid een bocht van 180 graden. Ze maakt duidelijk dat beleggers te enthousiast hebben gereageerd op haar oproep van begin deze week.

De pijnlijke lessen van 2015 zitten nog in ons geheugen.
China Securities Journal

De overheidspublicatie China Securities Journal drong er vrijdag bij beleggers op aan hun risico's goed te beheren en rationeel te investeren voor de lange termijn. 'De pijnlijke lessen van de abnormale volatiliteit van de aandelenmarkten in 2015 zit nog in ons geheugen.' De Chinese beurs verdubbelde in 2014 en begin 2015 en crashte in de zomer van 2015.

Diezelfde publicatie zei maandag dat de voorwaarden voor een 'gezonde stierenmarkt' vervuld waren. Beleggers reageerden enthousiast en duwden de index van de Chinese steraandelen naar het hoogste peil in vijf jaar. De beurs van Sjanghai klom in acht dagen met 16,5 procent. Het Chinese technologiebedrijf QuantumCTek vertienvoudigde donderdag bij zijn beursintroductie in Sjanghai.

1.000 miljard
beurswaarde
De beurswaarde van de Chinese bedrijven steeg deze week met bijna 1.000 miljard euro.

De waarschuwing van vrijdag en verkopen door twee overheidsfondsen leidden tot een ommekeer en overtuigden beleggers om wat winst te nemen. De index van de 300 belangrijkste aandelen (CSI300) daalde met 1,8 procent. Maar de graadmeter sloot nog altijd 7,5 procent hoger dan vorige week. De beurswaarde van alle genoteerde bedrijven steeg deze week met bijna 1.000 miljard euro.

Pensioenfonds verkoopt

Het grootste Chinese pensioenfonds deelde mee dat het 2 procent van de aandelen van de verzekeraar People's Insurance Company of China zal verkopen. Dat fonds beheer 2.200 miljard yuan (280 miljard euro). Een fonds dat investeert in producenten van computerchips liet weten dat het aandelen van drie bedrijven verkoopt.

Intussen waarschuwt de toezichthouder voor de illegale activiteit van 258 platformen die leningen verstrekken aan beleggers om aandelen te kopen. Sommige platformen lenen tot tienmaal het kapitaal dat klanten investeren op de beurs.

De stijging van de beurs tot en met donderdag was niet alleen te danken aan de communicatie van Peking. Ook de heropleving van de Chinese economie speelt een rol. De dienstensector boekte in juni de hoogste groei in tien jaar. Economen voorspellen dat de Chinese economie in het tweede kwartaal met 9,6 procent is gegroeid na een krimp met 9,8 procent in het eerste kwartaal. Dat betekent dat de economische activiteit weer nagenoeg even hoog is als net voor de start van de coronacrisis. Het bureau voor de statistiek publiceert donderdag de groeicijfers van het tweede kwartaal.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud