Philips keldert na winstalarm

Philips heeft last van de handelsoorlog tussen de VS en China. ©REUTERS

De hogere handelstarieven knagen aan de winstmarges van de divisie Connected Care.

Het aandeel Philips keldert ruim 8 procent nadat het bedrijf vandaag een winstwaarschuwing heeft gepubliceerd.

Het gezondheidstechnologiebedrijf zet flink de schaar in de verwachtingen over de groei van de brutomarge. Dit jaar zal de marge slechts met 10 à 20 basispunten klimmen. Eerder raamde de multinational de toename van de marge nog op 100 basispunten (1 procentpunt).

In het derde kwartaal behaalde de groep een brutobedrijfswinst van 583 miljoen euro op een omzet van 4,7 miljard euro. Daarmee kwam de brutomarge uit op 12,4 procent terwijl analisten uitgingen van een verbetering naar 13,5 procent. De marge was ook lager dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Dat magere cijfer is de wijten aan een flink lagere marge bij de tak Connected Care. Die divisie maakt producten om de uitwisseling van informatie tussen patiënten en artsen te verbeteren. De marge kromp er met 4,5 procentpunten. 

Hogere importheffingen

'De slechte prestatie van Connected Care is te wijten aan de hogere importheffingen', zegt CEO Frans van Houten. De hogere importtarieven dwongen Philips zijn productie te verplaatsen en andere toeleveranciers te zoeken. Maar dat was volgens de topman moeilijker dan gedacht, terwijl de handelstarieven sneller stegen dan eerder was aangekondigd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud