Pond schiet omhoog na uitspraken Tusk

Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk. ©EPA

Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk ziet 'beloftevolle' signalen voor een brexitdeal.

Op de financiële markten leeft hernieuwde hoop op een brexitdeal eind oktober. Daardoor klimt het pond al twee dagen op rij flink.

Donderdag kende de Britse munt tegenover de euro al zijn beste dag in meer dan een half jaar. Dat was te danken aan de ontmoeting van de Britse premier Boris Johnson met zijn Ierse ambtsgenoot Leo Varadkar. De twee leiders ontmoetten elkaar donderdag op een landgoed even buiten Liverpool en lieten na hun treffen weten dat er nog een 'pad' naar een akkoord bestaat. 

Vrijdag schiet het pond wederom hoger, geholpen door de relatief optimistisch gestemde voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. 'Ik heb beloftevolle signalen gekregen van de Ierse premier dat een overeenkomst toch nog mogelijk is', zei Tusk.

De voorzitter is tegelijk ook voorzichtig. 'Het is jammer dat het VK tot nu toe niet met een realistisch voorstel is gekomen. Daardoor is er nog erg weinig tijd over om tot een deal te komen. Maar we moeten zelfs de kleinste kans op een overeenkomst aangrijpen.'

Constructieve gesprekken

Vrijdagochtend spraken ook brexitminister Stephen Barclay en EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier elkaar in Brussel. Woordvoerder Mina Andreeva van de Europese Unie zei daarover tegen journalisten dat de gesprekken tussen de twee 'constructief' waren.

De gesprekken tussen de twee brexitonderhandelaars zouden vooral zijn gegaan over de backstop. De backstop is de garantie dat de vrede en de samenwerking op het Ierse eiland niet onderuitgaat door de brexit en dat geen gat wordt geslagen in de Europese interne markt. Johnson wilde eerst niets weten van de backstop, maar in Europese kringen denkt men dat hij is bijgedraaid.

Barnier zei later op de dag dat de onderhandelingen nu de 'tunnel' ingaan. Hiermee wil hij zeggen dat de onderhandelaars meer concrete plannen gaan bespreken.

Britse beurs

De Britse beurs gaat 0,2 procent hoger. Dat lijkt wat matig gezien het positieve nieuws, maar dat heeft te maken met de klim van het Britse pond. De Londense sterindex zit vol met multinationals die vooral dollars, euro's en Chinese yuan verdienen. Die cashflow wordt uitgedrukt in pond minder waard naarmate de munt in waarde stijgt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud