Prosus wil vloek van beste belegging opheffen via aandelenruil

Prosus noteert met een beurskorting van 20 procent op de waarde van zijn belang in Tencent. ©REUTERS

De Nederlandse internetinvesteerder Prosus waagt zich aan een complexe aandelenswap en een terugkoop van aandelen in de hoop de kortingskloof met zijn Chinese sterparticipatie Tencent dicht te rijden.

De Nederlandse techinvesteerder Prosus is van plan zijn belang in zijn Zuid-Afrikaanse moeder Naspers te verhogen van 3,7 naar 49,5 procent. Het zal houders van Naspers-aandelen voorstellen hun aandelen om te ruilen voor nieuwe Prosus-aandelen.

Het doel van die ingreep? Komaf maken met de vloek die rust op beide bedrijven: een grote beurskorting op de sterparticipatie Tencent, de Chinese techholding boven de populaire app WeChat waarin Prosus een belang van 30 procent aanhoudt. Prosus handelt met een korting van 20 procent en Naspers, dat voor driekwart eigenaar is van Prosus, met een korting van 35 procent ten opzichte van dat belang.

Het Zuid-Afrikaanse mediabedrijf Naspers was destijds een vroege investeerder in Tencent in wat zowat de geniaalste belegging van de 21ste eeuw mag heten. In 20 jaar ging de waarde van Tencent maal 7.000. Maar de koers van Naspers volgde niet, onder meer door de streng gereguleerde beurshandel in Johannesburg. 'Beleggers en fondsmanagers hebben een limiet op hoeveel ze kunnen bezitten in Naspers', zegt Prosus- en Naspers-CFO Basil Sgourdos. 'Elke keer dat de koers te sterk stijgt, moeten ze dus gedwongen verkopen. Dat zet ons onder druk, en het vergroot de korting.'

De essentie

  • De Nederlandse techinvesteringsgroep Prosus wil zijn participatie in zijn Zuid-Afrikaanse moeder Naspers drastisch opdrijven. De Naspers-aandeelhouders krijgen in ruil Prosus-aandelen.
  • De bedoeling van die swap is de onderwaardering weg te werken van de participatie van Naspers in het Chinese e-commercebedrijf Tencent.
  • Naspers was 20 jaar geleden een van de vroegste investeerders in Tencent. Sindsdien is de koers van het Chinese bedrijf maal 7.000 gegaan.
  • Maar door de strenge regels op de beurs van Johannesburg vertaalt dat succes zich maar heel gedeeltelijk in de koersevolutie van Naspers en Prosus.

Om internationaal meer weerklank te krijgen en de Zuid-Afrikaanse restricties te omzeilen, splitste Naspers in 2019 zijn internetactiviteiten (en dus ook het belang in Tencent) af om die als Prosus naar de hippe Amsterdamse beurs te brengen. Goed twee jaar later is de missie niet volbracht. Prosus is zowat 138 miljard euro waard, terwijl het belang in Tencent alleen al 172 miljard euro waard is.

CEO Bob van Dijk doet nochtans zijn best om de uitgebreide portefeuille van Prosus in de kijker te zetten. Die omvat naast Tencent onder meer Byju's, de Indiase leerapp die ook voor Sofina een goudklompje is, de maaltijdkoerier Delivery Hero, Mail.ru (de eigenaar van het populaire Russische sociale netwerk VKontakte), de autozoekertjessite Autotrader en Remitly, een bij Amerikaanse immigranten populaire dienst om geld naar het thuisfront over te maken. Maar al die participaties worden door de markt dus negatief gewaardeerd.

Overnames

Daarom volgt nu de aandelenruil die het zwaartepunt nog meer van Johannesburg naar Nederland moet verplaatsen. Omdat Prosus handelt met een lagere korting op het belang in Tencent dan Naspers, zou de totale korting door de ingreep moeten dalen. 'We verwachten dat de transactie waarde zal creëren, zowel voor de aandeelhouders van Naspers als die van Prosus, zowel op het moment van uitvoering als op de lange termijn' zei Van Dijk, die CEO is van beide bedrijven, tijdens een conference call met journalisten. Daarbij benadrukte hij wel het belang van de blijvende sterke link met Zuid-Afrika, waar na de transactie nog 50,5 procent van de Naspers-aandelen in vrije omloop blijven.

Deze transactie moet waarde creëren, zowel voor de aandeelhouders van Prosus als die van Naspers.
Bob Van Dijk
CEO Prosus en Naspers

De aandelenswap wordt gevolgd worden door een inkoop van eigen aandelen ter waarde van 5 miljard euro die de koers van Prosus verder moet steunen. Prosus heeft er alvast de middelen voor. Het verkocht in april een belang van 14,7 miljard dollar in Tencent in een van de grootste blokorders in de geschiedenis. Daardoor heeft het een stevige oorlogskas na het missen van twee grote deals vorig jaar. Toen werd Prosus verslagen door TakeAway in de overnamestrijd om Just Eat. Een duel om de advertentiebusiness van eBay werd dan weer gewonnen door Prosus' Noorse rivaal Adevinta.

'We hebben veel financiële flexibiliteit om naast de terugkoop ook fusies en overnames te financieren', aldus CFO Basil Sgourdos. 'Als meer kapitaal nodig is, hebben we de capaciteit om dat op te halen.'

De aandelenswaptransactie wordt naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar doorgevoerd. Beleggers zijn de creatieve ingreep genegen. Prosus steeg woensdag 2 procent op een slechte beursdag voor technologieaandelen. Naspers veerde aanvankelijk ook stevig op in Johannesburg, maar moest alsnog met verlies de dag uit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud