Recessie-alarm haalt Wall Street 3 procent onderuit

Recessievrees duwt Wall Street lager. ©AFP

Het afgaan van een vaak gevolgd Amerikaans recessie-alarm duwde - samen met een Duitse krimp - de Amerikaanse beurzen woensdag stevig in het rood.

Met de omkering van de Amerikaanse rentecurve - waarbij de Amerikaanse tienjaarsrente onder de tweejaarsrente duikt - luidt de recessieklok op Wall Street. Als indicator heeft de omgekeerde rentecurve een vrij stevige reputatie opgebouwd. Sinds 1978 is dat recessie-alarm vijf keer afgegaan, en even vaak werd dat gevolgd door een recessie. Er zit wel een behoorlijke vertraging op de indicator volgens zakenbank Credit Suisse, want de recessie volgt gemiddeld pas na 22 maanden. 

Stephen Suttmeier, analist bij Bank of America, ziet het alvast somber in voor de beurs. 'De Amerikaanse aandelenmarkt leeft op geleende tijd na een omgekeerde rentecurve', zegt hij.

De Amerikaanse president Donald Trump maakte van de gelegenheid gebruik om via Twitter nog maar eens flinke kritiek op de Amerikaanse centrale bank (Fed) en haar voorzitter, Jerome Powell, te leveren.

De schrik zat er bij Amerikaanse beleggers goed in: ze stuurden de drie belangrijkste graadmeters fors lager. De Dow Jones verloor 3 procent en had daarmee zijn slechtste dag sinds oktober vorig jaar, de S&P500 ging 2,9 procent in de min en ook op Nasdaq liep de schade op tot 3 procent.

Bankaandelen 

-15%
Macy's
De luxeaandelen zitten in de ramsj. De boosdoener is Macy's, dat 15 procent keldert.

Vooral de bankaandelen kregen klappen. Bank of America tuimelde 4,7 procent lager, JPMorgan gleed met 4,2 procent uit en Citigroup incasseerde een verlies van 5,3 procent.

Het verdienmodel van banken draait op het binnenhalen van geld via kortetermijndeposito's en het uitlenen ervan - met een hogere rente - aan bedrijven en consumenten voor een langere termijn. Nu de tienjaarsrente onder de tweejaarsrente is gezakt, komt dat model onder druk te staan.

Luxe

Ook de luxeaandelen zaten in de ramsj. De boosdoener was Macy's, dat 13,2 procent kelderde. De luxewarenhuisketen verlaagde zijn winstprognose voor dit jaar als gevolg van gedwongen kortingen om overschotten van het lenteseizoen te liquideren. Nordstrom ging 10,7 procent lager, de juwelenverkoper Tiffany moest een verlies slikken van 5,8 procent. De gevreesde recessie zat daar voor iets tussen, omdat ze consumenten in de eerste plaats doet besparen op luxeartikelen.

Voorts kreeg de energiesector een tik. Schlumberger kreeg een klap van 6,6 procent, terwijl ExxonMobil 4 procent verloor. Door de dreiging van een vertragende Amerikaanse economie en een wereldwijde groeivertraging daalt de vraag naar olie en gas. Dat zet druk op de prijzen van olie en gas en dus ook op de energieaandelen.

Cisco

De cijfers die Cisco Systems na beurstijd bekendmaakte, zullen niet helpen om de sfeer donderdag op te krikken. De netwerkbouwer, ooit een vlaggenschip van de Amerikaanse techindustrie, verwacht voor het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzetgroei tussen 0 en 2 procent. Analisten hadden op meer dan 2 procent groei gerekend. Ook de verwachte winst per aandeel ligt met 80 à 82 cent iets onder de prognose van 83 cent.

In het voorbije vierde kwartaal (tot einde juni) haalde Cisco 51 cent winst binnen per aandeel, tegen 81 cent een jaar geleden. Het bedrijf worstelt met de transitie van een hardware- naar een software-georiënteerd bedrijf dat onder meer actief is in de cloud en cyberbeveiliging.

Brussel

Ook in Brussel was de stemming woensdag somber. De Bel20-index verloor 1,8 procent, met industriële waarden als de staalproducent Aperam (-4,5%) en Umicore (-3%) als grootste verliezers. Voor de bankgroep ING was er een verlies van 2,9 procent.

-1,8%
Bel20
De Bel20-index verloor 1,8 procent, met de staalproducent Aperam (-4,5%) en Umicore (-3%) als grootste verliezers.

Ook in de rest van Europa waren de banken kop van Jut. Deutsche Bank verloor 5,2 procent, BNP Paribas leverde 2,6 procent in en Unicredit tuimelde 3,7 procent lager.

Daarnaast kregen de autobouwers in Europa klappen. BMW ging met 2,4 procent op de rem, Renault vloog met 3,6 procent uit de bocht, Volkswagen schoof met 3 procent uit en de Mercedes-moeder Daimler slipte met 3,1 procent.

In België ging de chipmaker Melexis – die de autosector als belangrijke klant heeft – 5,7 procent lager. Ook Recticel ging een versnelling lager met 3,2 procent door zijn auto-interieurtak.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud