Reddits starten nieuw offensief

©REUTERS

Wall Street verloor terrein en zeker de Nasdaq bleef achter. De Reddit-beleggers stuwden Tanger de hoogte in. Square kocht het muziekstreamingbedrijf Tidal van Jay-Z.

De Amerikaanse beurzen gingen lager en de techbeurs Nasdaq ging na een forse afstraffing woensdag wederom met 2,1 procent in de min. Daarop zit de techbeurs op een haar na niet in de correctiefase.

Wat gebeurt er met tech?

De oorzaak is bekend: de rente stijgt door de verwachting dat de economische groei zal aantrekken. Dat maakt investeren in groeibedrijven minder interessant (zie uitleg in video). Bovendien zijn de waarderingen van veel technologiebedrijven (zeer) hoog opgelopen.

Redditbeleggers

Het was weer zover: de Reddit-beleggers openden weer de aanval op shortsellers. Dit keer werd de specialist in vastgoed voor shoppingcenters Tanger , na GameStop het meest geshorte aandeel op Wall Street, massaal opgekocht. Tanger ging dan ook tot 24 procent hoger, maar moest uiteindelijk 3,3 procent inleveren. Woensdag steeg het aandeel met meer dan 9 procent.

De Reddit-beleggers gebruiken de Reddit-pagina Wallstreetbets als communicatiemiddel om gerichte acties op bepaalde, veel geshorte aandelen te coördineren. Shortsellers lenen aandelen en verkopen die op de markt met het doel ze later tegen een lagere prijs terug te kopen. Maar de Redditbeleggers steken daar een stokje voor.

Door gecoördineerd massaal specifieke aandelen aan te kopen duwen de Redditbeleggers de prijs van het aandeel fors hoger. Daardoor zien shorters hun verliezen fors oplopen, waardoor ze gedwongen worden hun posities met forse verliezen te sluiten. Het sluiten van de posities zorgt weer voor een verder opwaarts koerseffect. Dat noem je een 'short squeeze'.

Eerder veroorzaakten de Redditbeleggers zo'n 'short squeeze' in de aandelen GameStop en AMC . Net als die twee bedrijven zit ook Tanger in zwaar weer. Door de coronapandemie bezoeken veel minder mensen de shoppingscenters uit angst besmet te raken met het virus.

Square

Het betalingsbedrijf Square legt 297 miljoen dollar op tafel voor een meerderheidsbelang in Tidal, het muziekstreamingbedrijf van de rapper Jay-Z. Het overnamebedrag wordt deels in cash, deels in aandelen betaald. Jay-Z en enkele andere artiesten-aandeelhouders behouden een minderheidsbelang. Jay-Z krijgt ook een zitje in de raad van bestuur van Square. De rapper lijkt alvast een goede zaak te doen: hij kocht Tidal in 2015 voor 56 miljoen dollar.

Bloomberg meldde eerder dat Jack Dorsey, de CEO van Square (en van Twitter ), en Jay-Z - die vrienden zijn - een mogelijke deal hadden besproken. Het is niet meteen duidelijk welke rol Square kan spelen in de uitbouw van Tidals activiteit, maar er is wel heel wat overlapping tussen de muziekindustrie en Squares bestaande markt.

Square verloor bijna 7 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud