Richard Branson vervoegt beurshype van blancochequebedrijven

Richard Branson bij de beursgang van Virgin Atlantic vorig jaar, een van de ruim 40 bedrijven uit het Virgin imperium. ©AFP

De Britse excentrieke ondernemer Richard Branson wil van beleggers een blanco cheque van 400 miljoen dollar voor een nog nader te bepalen overnamedoelwit.

We schreven het eerder al: blancochequebedrijven zijn de jongste beurshype. Beleggen in een lege beursschelp in de hoop dat de oprichter van dat vehikel een lucratieve bedrijfsovername voor elkaar krijgt. Dat is, kort samengevat, het nieuwste businessmodel van Wall Street. Special Purpose Acquisition Companies (SPAC) bestaan al decennia op de Amerikaanse aandelenbeurs, maar in 2020 breken de SPAC's alle records met tientallen miljarden dollar aan opgehaald geld. Bekende voorbeelden dit jaar zijn hedgefondsmiljardair Bill Ackman die liefst 4 miljard dollar ophaalde en de beurssensatie Nikola, die het succes van Tesla wil nabootsen in electrische vrachtwagens.

De Britse excentrieke ondernemer Richard Branson vervoegt nu het feestje van de blancochequebedrijven, met de lancering van VG Acquisition. De SPAC wil naar de beurs trekken tegen 10 dollar per aandeel en zo 400 miljoen dollar binnenhalen. VG wordt geleid door Richard Branson, John Bayliss (CEO Virgin Group) en Evan Lovell (CFO Virgin Group). 'We zoeken een bedrijf dat actief is in een van de kernsectoren van Virgin Group: reizen, financiële diensten, wellness, technologie, muziek, media en hernieuwbare energie', zo luidt de strategie in het bij de SEC gedeponeerd prospectus.

We zoeken een bedrijf dat actief is in een van de kernsectoren van Virgin Group: reizen, financiële diensten, wellness, technologie, muziek, media en hernieuwbare energie.
VG Acquisition

Branson richtte Virgin Group in 1970 op met de platenmaatschappij Virgin Records. Vandaag zijn er wereldwijd meer dan 40 Virgin - bedrijven, die samen meer dan 60.000 mensen te werk stellen in meer dan 30 landen. Vorig jaar boekten alle Virgin-bedrijven samen ruim 22 miljard dollar omzet. Verschillende bedrijven noteren op de beurs, waaronder Virgin Atlantic, het ruimtereisbedrijf dat vorig jaar naar Wall Street trok.

Volgens Branson biedt de coronacrisis een unieke opportuniteit om tegen een aantrekkelijke waardering een interessant bedrijf op de kop te tikken.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud