Fed duwt Wall Street in rode cijfers

©REUTERS

Wall Street zakte door het uitzicht op twee renteverhogingen in 2023. Roblox werd afgestraft en GM stuwt de investeringen in elektrische auto's.

De Amerikaanse beurzen zakten nadat bleek dat de bestuurders van de Amerikaanse centrale bank (Fed) verwachten dat de monetaire autoriteit de rente in 2023 twee keer zal verhogen. Dat betekent dat de centrale bank vroeger dan verwacht haar monetair beleid zal verstrakken. Tot dusver signaleerden de centraal bankiers dat ze het nulrentebeleid minstens tot eind 2023 zullen voortzetten.

De Dow Jones sloot 0,8 procent lager.

Roblox

Het populaire gameplatform Roblox stond in de schijnwerpers. Het aandeel zakte 8 procent. Het bedrijf meldde dat het aantal dagelijks actieve gebruikers in mei met 1 procent is gedaald. Daarnaast verwacht het bedrijf dat de toekomstige omzet per actieve gebruiker met 2 tot 3 procent daalt dit jaar.

Dat maakt beleggers onrustig, omdat de daling in het aantal actieve gebruikers synchroon loopt met de heropening van de economie. De angst is dat met een volledige heropening het aantal gebruikers nog zakt. Eerder konden mensen niet veel meer doen dan gamen en comakijken, maar met de oplopende vaccinatiegraad en het dalende aantal besmettingen gaat het leven almaar meer richting normaal.

Dat houdt risico's in en daar houden beleggers niet van. Roblox maakte eerder dit jaar zijn beursgang tegen een referentieprijs van 45 dollar per aandeel. Inmiddels noteert het aandeel tegen 85,88 dollar, bijna een verdubbeling dus.

GM

General Motors (GM) plant zijn investeringen in de ontwikkeling van elektrische en autonoom rijdende voertuigen op te voeren. De bestedingen liggen 30 procent hoger dan in de vorige plannen, tot 35 miljard dollar over de komende vier jaar. Daarmee laat de autobouwer nog maar eens duidelijk weten dat hij alles op alles wil zetten om zijn achterstand op het gebied van elektrificatie in te halen op concurrenten zoals Tesla.

De automaker uit Detroit bevestigde daarnaast dat hij twee additionele batterijfabrieken wil bouwen in de VS. Elke fabriek kost meer dan 2 miljard dollar. Het is nog niet duidelijk op welke locaties de fabrieken komen.

Het aandeel won 1,6 procent

Oracle

Oracle zakte 5,6 procent. Het softwarebedrijf gaf een winstprognose die onder de verwachting bleef. In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar voorziet de onderneming een winst per aandeel tussen 94 en 98 dollarcent, terwijl de consensus zijn hoop had gevestigd op 1,03 dollar.

Om zijn cloudtak te verstevigen wil Oracle zijn investeringen verdubbelen naar bijna 4 miljard dollar. 'Ik zie de totale omzet in het boekjaar 2022 sneller groeien dan in 2021', zegt CEO Safra Catz. Hij voorziet een omzetgroei tussen 4 en 6 procent. 'Dankzij ons toegenomen vertrouwen in de omzetgroei gaan we meer investeren, zodat we de omzetklim kunnen versnellen.'

In het vierde kwartaal, dat van maart tot mei liep, steeg de omzet met 4 procent. De winst per aandeel klom met 8 procent naar 1,54 dollar en was hoger dan de analistenconsensus van 1,31 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud