Ruimtecruise Virgin Galactic lanceert beurscarrière

Virgin Galactic-oprichter Richard Branson. ©AFP

Beleggers kunnen voor het eerst in een ruimtereisaandeel stappen. Virgin Galactic opende maandag 6 procent hoger bij zijn debuut, wat het bedrijf waardeert op 2,3 miljard dollar.

Het ruimtetoerismebedrijf van de Britse miljardair Richard Branson maakt maandag zijn beursdebuut op de New York Stock Exchange via een directe notering. Het bedrijf van Branson biedt bemande ruimtevluchten aan voor al wie 250.000 dollar voor een zitje kan neertellen.

De aanloopverliezen van zo'n onderneming lopen serieus op. De Brit wilde die niet langer alleen dekken. Daarom sloot hij een deal met Social Capital Hedosophia Holdings, een beursschelp van de durfkapitalist Chamath Palihapitiya. Die verwerft een belang van 49 procent in Virgin Galactic. Branson behoudt 51 procent van de aandelen. 

250.000
Ruimtereis
Een trip naar de ruimte met enkele minuten gewichtloosheid kost 250.000 euro.

Virgin Galactic zal volgend jaar verlies maken op een geschatte omzet van 31 miljoen dollar, maar vanaf 2021 zou het zwarte cijfers schrijven. Daarbij gaat het bedrijf er vanuit dat het 115 vluchten verkoopt en een omzet van 210 miljoen dollar behaalt. 

Enkele minuten

Wie een tripje naar de ruimte wil maken, moet 250.000 euro betalen. Daarvoor gaat u met vijf medepassagiers en twee piloten kort de ruimte in, waarbij u zich enkele minuten gewichtloos zult voelen. Binnen een jaar staan de eerste reizen gepland.

Onder meer Leonardo DiCaprio en Justin Bieber staan op de wachtlijst voor een ruimtereis.

Naast een zak geld moet u ook wat geduld hebben: er zijn nog zo'n 600 wachtenden voor u. In de wachtrij bevindt u zich in goed gezelschap: twee van de wachtenden zijn de sterren Leonardo DiCaprio en Justin Bieber.

Koploper

De ruimtereisonderneming van Branson is niet de enige die commerciële ruimtetripjes wil organiseren. Ook Blue Origin van Jeff Bezos en Elon Musks SpaceX willen de miljonairs en miljardairs de ruimte in schieten. Virgin Galactic lijkt wel de koploper te zijn van het drietal, want in december bereikte een testvlucht voor het eerst de rand van de ruimte. In februari ging de eerste passagier mee in een testvlucht.

Bij de openingsbel ging het aandeel meteen 6 procent hoger.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud