Advertentie
Advertentie

Ryanair ziet luchtvaart herstellen

©REUTERS

Ryanair leed in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een verlies van 273 miljoen euro, maar ziet het vliegverkeer herstellen in de zomermaanden.

Ryanair zag de omzet in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2021-2022 verdrievoudigen tot meer dan 370 miljoen euro. De omzet uit geplande boekingen steeg met 91 procent naar 192 miljoen euro dankzij een stijging van het reisverkeer van 0,5 tot 8,1 miljoen passagiers.

Maar om genoeg vluchten te verkopen moest het bedrijf wel aan 'significante prijsstimulatie' doen. Lees: lagere ticketprijzen toepassen. Dat was onder meer te wijten aan de annuleringen voor de paasdagen en de vertraagde coronaversoepelingen in de Europese Unie in mei en juni.

De vliegtuiggroep leed een kwartaalverlies van 273 miljoen euro, anderhalve keer zoveel als net voor de start van de pandemie. Positief was dan weer dat het bedrijf bijkomende inkomsten van 22 euro per passagier wist te genereren, omdat meer klanten kozen voor het reserveren van plaatsen en priority boarding.

Voor dit boekjaar is de logische uitkomst een klein verlies of break-even.
Ryanair

De groep ziet wel nog onzekerheden rond de reisrestricties. 'Na de digitale reiscertificaten voor volledig gevaccineerden die de EU begin juli introduceerde en na de versoepeling van de regels in het VK zagen we het aantal boekingen in het tweede kwartaal sterk herstellen (maar tegen lage prijzen)', meldt Ryanair. Maar met prijzen stevig beneden het precoronaniveau is de voorspelbaarheid voor het volledige boekjaar 'close to zero'. 'Voor dit boekjaar is de logische uitkomst een klein verlies of break-even.'

Volgens topman Michael O'Leary bedroeg het aantal passagiers in juni meer dan vijf miljoen, waarna dit getal in juli tot bijna negen miljoen steeg. Voor augustus gaat O'Leary uit van meer dan tien miljoen. De vier laatste maanden van het jaar zouden ook telkens rond 10 miljoen reizigers moeten opleveren. Voor het volledige boekjaar verwacht de CEO dat het aantal passagiers klimt tot 90 à 100 miljoen, terwijl hij eerder uitging van 80 à 120 miljoen.

Wat na corona komt, ziet de luchtvaartmaatschappij zonnig in. 'We hebben een duidelijk lagere kostenbasis en een sterke balans', klinkt het. Daarnaast neemt het bedrijf nu stap voor stap het toestel B 737-8200 in gebruik, een 'gamechanger' die de vlootkosten zal beperken.

De budgetvlieger ziet ook enorme marktkansen omdat een aantal luchtvaartmaatschappijen over de kop is gegaan en andere hun capaciteit gaan verminderen. ‘Ik denk niet dat er in mijn dertig jaren in deze sector ooit zo’n groeiopportuniteit is geweest voor Ryanair’, zei O’Leary. Het aandeel trok 3,1 procent hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud