S&P500 sluit op record

©REUTERS

De Amerikaanse beuren sloten in het groen, ondanks een hoger dan verwacht inflatiecijfer.

De Amerikaanse beurzen zijn hoger afgesloten. De Dow Jones wist 0,1 procent te winnen, terwijl de S&o500 met 0,5 procent steeg tot een recordhoogte van 2.239 punten.

En dat na een duidelijk hoger dan verwacht inflatiecijfer. In mei steeg de Amerikaanse inflatie tot 5 procent, het hoogste niveau sinds augustus 2008. Economen hadden maar een inflatie van 4,7 procent verwacht.

De inflatie loopt op nu de vaccinatiegraad stevig stijgt en het aantal besmettingen in de VS daalt. Dat stuwt de vraag, terwijl het aanbod achterblijft omdat bedrijven moeite hebben om de productie op snelheid te krijgen.

De prijsstijging is breed gedragen en wordt onder andere aangedreven door oplopende prijzen van tweedehands auto's. De prijs van een occasie steeg met 7,3 procent tussen april en mei. Ook restaurants verhogen de prijzen stevig. De economische heropening stuwt de restaurantbezoeken, maar er zijn ook problemen in de wereldwijde aanvoerketen. De prijzen van biefstuk, sinaasappelen en boter gingen in mei hoger.

Geen angst voor hogere rente

Een stijgende Amerikaanse inflatie zet druk op de Amerikaanse centrale bank (Fed) om op de heftige stimulusmaatregelen een einddatum te plakken: tapering. Maar beleggers lijken niet bang te zijn dat de Fed voor die druk zwicht, want de rente op tienjarige staatsobligaties daalt en ook de zeer rentegevoelige techaandelen stegen. De techbeurs Nasdaq sloot ruim 0,8 procent hoger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud