S&P500 stijgt naar record

©REUTERS

De techaandelen helpen de brede graadmeter aan een hoogtepunt. Ook de cryptominers gaan in volle vaart vooruit dankzij tweets van Elon Musk.

De oude aandelen deden het slechter ten opzichte van de technologiewaarden. Beleggers wachten tot de Amerikaanse centrale bank (Fed) woensdag met een rentebesluit komt.

Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank haar ultrasoepel monetair beleid zal voortzetten en dat het nog te vroeg is om over een afbouw van het obligatieaankoopprogramma te beginnen praten. Economen sluiten echter niet uit dat de Fed wel al iets zegt over mogelijke renteverhogingen in 2023.

De verwachting dat de Fed nog niet zal praten over een verkrapping van het beleid stuurt techaandelen hoger. Deze zijn zeer gevoelig voor de rente, omdat een hogere rente de huidige waarde van toekomstige winsten verlaagt. Juist bij techbedrijven zijn de toekomstige winsten van groot belang voor de waardering.

Ook Big Tech trekt hoger. Apple won 2,5 procent, Facebook klom 1,7 procent, Amazon veerde 1,1 procent op, Alphabet steeg 0,8 procent, Microsoft 0,8 procent en Tesla ging 1,3 procent hoger.

Elon Musk

Elon Musk, de topman van Tesla , reageerde in een tweet op een artikel van Cointelegraph, een mediabedrijf dat over cryptomunten rapporteert. Daarin werd Musk muntmanipulatie verweten.

Magda Wierzycka, een van de rijkste vrouwen in Zuid-Afrika en CEO van het financiëledienstenbedrijf Sygnia, opperde dat de SEC een onderzoek zou moeten instellen naar de manier waarop Musk de prijzen van cryptomunten beïnvloedt via tweets en uitspraken. Ze zei ook dat Tesla een groot deel van zijn bitcoins had verkocht toen de cryptomunt piekte.

Dat laatste spreekt Musk tegen in een tweet. Tesla zou slechts circa 10 procent van zijn bitcoinbelang hebben verkocht.

Hij voegt er aan toe dat Tesla mogelijk de bitcoin weer als betaalmiddel zal accepteren als blijkt dat de energie die gebruikt wordt voor het ‘delven’ van de munt voor de helft groen is en de trend verder positief is.

Die melding stuurde de bitcoin maandag meer dan 5 procent hoger tot bijna 40.000 dollar.

Cryptominers hoger

Dat had ook zijn impact op miningaandelen. Zo ging het aandeel Riot Blockchain ruim 14 procent hoger, Marathon Digital veerde bijna 13 procent op en ook Bit Digital stormde 14,9 procent hoger.

Verder gaan ook andere cryptogerelateerde aandelen hoger. De cryptobeurs Coinbase klom met meer dan 6 procent, het betalingsbedrijf Square veerde 5,3 procent op en het data-analysebedrijf MicroStrategy - dat een groot deel van zijn cash in bitcoins heeft - schoot bijna 16 procent hoger.

Iteos

Het Belgische bedrijf Iteos vloog op Wall Street bijna 40 procent hoger. De onderneming is actief in het domein van immuno-oncologie en werkt op twee pistes om het immuunsysteem op scherp te zetten om het zo in staat te stellen kankertumoren te overwinnen. De farmareus GSK heeft interesse in een van die programma's, namelijk EOS-448. GSK stort 625 miljoen dollar op de rekening in ruil voor onderzoeksprojecten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud