Advertentie

SAP slikt grootste koersdaling sinds 1999 na coronawaarschuwing

©BELGAIMAGE

De Duitse specialist in bedrijfssoftware SAP past de vooruitzichten op middellange termijn aan door de coronapandemie.

Het Duitse bedrijf verwacht dat de coronapandemie ‘ten minste’ tot in de eerste helft van 2021 op de vraag blijft wegen, bleek zondagavond uit een persbericht. Het virus zal de doelstellingen van SAP voor inkomsten uit cloud, de wereldwijde verkoop en het bedrijfsresultaat met één tot twee jaar vertragen, vooral in sectoren die hard getroffen zijn door corona.

SAP, gespecialiseerd in software voor bedrijfsvoering, ging er tot dusver van uit dat de vraagomgeving in het derde en vierde kwartaal zou verbeteren dankzij een heropening van de economieën en het afbouwen van de lockdowns. Maar nu zitten sommige gebieden weer in lockdown en het herstel van de vraag was minder sterk dan verwacht.

Bijgestelde ambities

SAP rekent nu, bij constante wisselkoersen, op een omzet tussen 27,2 en 27,8 miljard euro in 2020. Eerder rekende het bedrijf op 27,8 tot 28,5 miljard euro. Dat lijkt niet zo'n groot verschil om een koersdaling van 20 procent bij opening van de beurs maandag, de grootste sinds 1999, te verantwoorden.

Volgens analisten zit de ontgoocheling van beleggers vooral in de vooruitzichten op middellange termijn.

Volgens analisten zit de ontgoocheling vooral in de vooruitzichten op middellange termijn. In vergelijking met de ambitie die in april vorig jaar uitgesproken werd, gaat bijvoorbeeld de beoogde operationele winstmarge tegen 2023 met 4 à 5 procentpunten achteruit. 'Het komt erop neer dat de huidige consensusverwachtingen voor de winst per aandeel over de periode 2021-2023 met ongeveer 15 à 20 procent moeten dalen', zegt Citi-analist Amit Harchandani.

Grote impact op beursindexen

De coronawaarschuwing van SAP drukt de sfeer op de Europese beurzen, die er maandag gemiddeld 1 procent op achteruitgaan. Maar de indexen waarin SAP een groot gewicht heeft, krijgen extra rammel. Zo verliest de Duitse DAX 2,4 procent, gaat de Euro Stoxx50-index er 1,8 procent op achteruit en kent de Stoxx600 Technologie-index een historische rammeling van 4,7 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud