Shorter neemt reus in sportweddenschappen in het vizier

Volgens een shortseller baat DraftKings onder de radar illegale goksites in onder meer China en Iran uit. ©REUTERS

Hindenburg Research beschuldigt DraftKings, de Amerikaanse marktleider in sportweddenschappen, van banden met het misdaadcircuit en de zwarte markt.

DraftKings maakte vorig jaar zijn beursintroductie met luide trom op Nasdaq. Het bedrijf uit Boston ontwikkelt en faciliteert platformen voor online games en online gokken. De focus ligt vooral op casino games, daily fantasy sports en sportweddenschappen. Het bedrijf kreeg al snel een favorietenstatus bij (retail)beleggers en vervijfvoudigde sinds zijn beursdebuut.

De shortseller Hindenburg Research werpt nu een licht op de schaduwzijde van het bedrijf. Het onderzoeksbureau van de shorter Nathan Anderson betoogt in een vuistdik rapport dat DraftKings hardnekkige banden onderhoudt met het criminele circuit.

Hindenburg struikelt ten eerste over de manier waarop DraftKings naar de beurs trok. Dat gebeurde via de fusie met een blancochequebedrijf en een in Bulgarije gevestigd gamingtechnologiebedrijf genaamd SBTech. SBTech was goed voor een kwart van de totale omzet bij de voltooiing van de fusie en leverde de enige positieve bijdrage aan het bedrijfsresultaat.

Zeker de helft van de inkomsten van SBTech is afkomstig van de zwarte markt.
Rapport Hindenburg Research

'Maar buiten het medeweten van investeerders brengt de fusie van DraftKings met SBTech ook een blootstelling aan uitgebreide zwendel, witwaspraktijken en georganiseerde misdaad met zich mee', zegt Hindenburg, dat met voormalige werknemers van SBTech sprak en tal van voorbereidende documenten bij de Amerikaanse beurswaakhond (SEC) doorploegde. 'Zeker de helft van de inkomsten van SBTech is afkomstig van de zwarte markt', concludeert Hindenburg, dat onder meer een fraudenet in Vietnam, een goknetwerk in Iran en ondergrondse operaties in China aanhaalt.

Michael Jordan

De aanklacht vormt een scherp contrast met het zuivere imago dat DraftKings zich aanmeet. Het bedrijf heeft partnerships met grote Amerikaase sportverbonden, waaronder de NFL, de NBA en Nascar. Basketballegende Michael Jordan zit in het kapitaal. Recent wierf het bedrijf supermodel Gisele Bündchen aan om te adviseren over bestuurskwesties.

'We denken dat DraftKings stelselmatig de wet heeft omzeild en uitgebreide stappen heeft ondernomen om zijn activiteiten op de zwarte markt te verdoezelen. Die schendingen lijken tot op de dag van vandaag voort te duren, terwijl insiders agressief hun aandelen verzilveren', zegt Hindenburg.

1,4 miljard
insiderverkopen
Insiders verkochten 1,4 miljard dollar aan aandelen sinds DraftKings iets meer dan een jaar geleden naar de beurs ging.

Insiders verkochten 1,4 miljard dollar aan aandelen sinds DraftKings iets meer dan een jaar geleden naar de beurs ging. De Amerikaanse oprichter van SBTech, Richard Carter, spant de kroon en verkocht voor 568 miljoen dollar aan persoonlijke aandelen. Hindenburg vindt dat het management beleggers misleid heeft over het toekomstige groeipotentieel. 'DraftKings wordt verhandeld tegen een verkoopmultiple van 20 keer de geschatte omzet in 2021, alhoewel het geen enkel vooruitzicht heeft op winst en met hevige concurrentie en een regelgevend risico kampt', stelt het rapport

Het bedrijf boekte een nettoverlies van 844 miljoen dollar in 2020 en van 346 miljoen dollar in het jongste kwartaal.

De aanklacht van Hindenburg mist zijn effect niet. DraftKings gaat dinsdag met 10 procent onderuit. Hindenburg bracht eerder ook wanpraktijken bij de elektrische voertuigbouwers Nikola en Lordstown Motors aan het licht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud