Sinistere Fed bezorgt Nasdaq rotdag

©JUSTIN LANE/EPA

Wall Street sloot stevig in het rood. Techbeurs Nasdaq eindigde 3 procent lager. De Amerikaanse Centrale Bank waarschuwde opnieuw voor de langdurige economische impact van het coronavirus.

De Amerikaanse beurzen begonnen de dag met winsten, maar eindigden dieprood. De brede graadmeter S&P500 verloor 2,3 procent naar zijn laagste peil in 8 weken en flirt technisch met een correctie. Nasdaq leverde 3,2 procent in.

Het sentiment werd gedrukt door uitspraken van meerdere bestuurders van de Amerikaanse centrale bank. Zowel voorzitter Jerome Powell als vice-voorzitter Richard Clarida gaven een grimmig commentaar over de staat van de economie waarbij ze benadrukten dat er extra steunmaatregelen nodig zouden zijn om de klap van het coronavirus op te vangen. Bestuurder Eric Rosengren waarschuwde dan weer voor een mogelijke nieuwe kredietcrisis door wanbetaling op leningen voor winkel- en bedrijfsvastgoed.

Nike

De Dow Jones (-1,9%) wist de schade het meest te beperken en dat was grotendeels op conto van Nike De sportwarenreus klom 8,8 procent na uitstekende kwartaalresultaten. In de drie maanden die eindigden in augustus zag het bedrijf de winst per aandeel tot 95 dollarcent stijgen, een toename met 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet viel dan weer met 1 procent terug tot 10,6 miljard dollar, maar de digitale verkopen sprongen met 82 procent de lucht in. Inmiddels zijn de onlineverkopen zelfs goed voor een derde van de totale omzet, terwijl Nike er eerder vanuit ging dat dat pas in 2023 zou gebeuren.

Nike ziet voor het hele gebroken boekjaar 2021 de omzet stijgen met 8 tot 12 procent. Die voorspelling is veel beter dan de eerdere prognose van 6 procent groei. 'Ik blijf enthousiast door de kansen die ik zien voor Nike op digitaal gebied', zegt Nike-CEO John Donahoe. 'We weten dat dit het nieuwe normaal is.' Donahoe zegt dat de onlinepositie van Nike sterk is door zijn schaalvoordelen en merk.

In het kielzog van Nike trokken ook de Duitse sportschoenproducenten Adidas en Puma ruim 4 procent procent hoger.

Tesla

Na de koersdaling met 5,6 procent van dinsdag ging het aandeel Tesla woensdag opnieuw met 10,3 procent lager. Dat lijkt het gevolg van een wat matige Battery Day, het langverwachte event waarin CEO Elon Musk de nieuwste ontwikkelingen in batterijtechnologie toelichtte. 'Het zal drie jaar duren vooraleer onze innovaties vruchten afwerpen', was een van de uitspraken van Musk die beleggers niet graag hoorden. 'De innovatie werkt al, maar nog niet met een hoog rendement. Er is een duidelijke weg naar succes, maar tussen hier en daar wacht tonnen werk.'

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson (J&J) meldt dat zijn coronavaccin de derde fase ingaat. Daarmee zit het vaccin van de farmagroep in zijn laatste traject alvorens het op de markt gebracht mag worden. De proef volgt op positieve resultaten uit de fase-2-studie, waaruit bleek dat het medicijn veilig is en dat de reactie op het vaccin voldoende was om door te gaan met onderzoeken. In de derde fase wordt het middel getest op 60.000 participanten.

De onderneming herhaalde ook het doel om meer dan 1 miljard dosissen van het vaccin te produceren en te leveren in 2021, als het goedgekeurd is door de regulatoren. Het verwacht voorts dat het een beslissing kan nemen over de werkbaarheid van het vaccin later dit jaar of in de eerste maanden van volgend jaar.

Het aandeel wint 0,2 procent.

Tuimelend Tesla | Bull, Bear & Bas

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud