Sommige Belgen betalen geen taks op kapitaalvermindering TomTom, anderen mogelijk wel

Een toestel van TomTom. ©REUTERS

De klanten van Binck, Keytrade Bank en Deutsche Bank betalen geen roerende voorheffing op de kapitaalvermindering van TomTom. Maar bij andere banken is een belasting niet uitgesloten.

Donderdag doet de navigatiespecialist TomTom  een kapitaalvermindering als gevolg van de verkoop van de telematicadivisie. Daarnaast worden 16 bestaande aandelen gehergroepeerd in negen nieuwe aandelen. De kapitaalvermindering bedraagt 3,22 euro per aandeel (of 5,74 euro per aandeel rekening houdend met de hergroepering).

De grote vraag voor beleggers is of de kapitaalvermindering onderhevig is aan roerende voorheffing. Dat scheelt immers een slok op de borrel. 30 procent van 3,22 euro komt overeen met 0,97 euro en dat is gelijk aan 13 procent van de huidige koers. Er dreigt dus een fiscale strop.

Binck, Keytrade en Deutsche Bank laten weten dat zij geen roerende voorheffing zullen inhouden. Bij andere banken is het nog niet duidelijk of de belasting wordt ingehouden. 'Wie zeker wil zijn, verkoopt best zijn aandelen voor donderdag', adviseert het blad De Belegger.

Wie zeker wil zijn, verkoopt best zijn aandelen voor donderdag.
De Belegger

Rodolphe de Pierpont, de woordvoerder van de sectorfederatie Febelfin, licht het probleem toe. 'Kapitaalverminderingen zijn vrijgesteld van belasting in geval van een 'echte' inbreng door de aandeelhouders. Het is in de praktijk bijzonder moeilijk om de nodige bewijsstukken te bekomen, vanuit buitenlandse emittenten, om aan te tonen dat het gaat over de terugbetaling van een ‘echte’ inbreng. Bovendien is door de recente hervorming van de vennootschapsbelasting de situatie nog ingewikkelder geworden, want er is een nieuwe regel voor reserves. Daardoor moet je een kapitaalvermindering gedeeltelijk toch belasten.' Bij onduidelijkheid houden de banken de belasting in op de volledige kapitaalvermindering.

Afwijken van de wettelijke verplichtingen is geen optie, ook al lijkt het economisch niet altijd eerlijk.
Rodolphe de Pierpont
Woordvoerder Febelfin

TomTom geeft op zijn website aan dat hij de nodige documenten aan de 'Belgische custodians' heeft bezorgd, waaruit zou moeten blijken dat de kapitaalvermindering belastingvrij kan gebeuren. Maar volgens Febelfin volstaan die documenten niet. 'Bepaalde verklaringen van de emittent zijn niet voldoende. Als de emittent voldoende alert is, vraagt hij op tijd een advies bij de overheid. Ofwel via de centrale diensten van de fiscus, ofwel via een ruling bij de dienst voorafgaande beslissingen', zegt De Pierpont.

Febelfin heeft de vraag aan de fiscus voorgelegd en wacht op een officiële bevestiging. 'We begrijpen volledig het onbegrip en de frustratie van de markt. Maar afwijken van de wettelijke verplichtingen is geen optie, ook al lijkt het economisch niet altijd eerlijk.'

Febelfin benadrukt dat beleggers achteraf een bezwaarschrift kunnen indienen als zou blijken dat de uitkering belastingvrij kan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect