Advertentie
Advertentie

Stoet Chinese beursintroducties in VS komt met risico's

Didi Chuxing tekent voor de grootste Chinese beursgang in New York sinds Alibaba in 2014. ©Photo News

Met het New Yorkse beursdebuut van de taxiapp Didi Chuxing kent de stroom Chinese beursintroducties in de VS een voorlopige climax dit jaar. Maar wat met China’s regelgevende kruistocht tegen zijn techgiganten én de Amerikaanse dreiging om Chinese aandelen buiten te gooien?

Alsof Amerika en China de beste vrienden zijn. Zo lijkt het wel als je de stroom beursintroducties van Chinese bedrijven in New York ziet sinds het jaarbegin. De ene al groter dan de andere, waarbij het debuut van Didi Chuxing woensdag de dikste vis is. De 4 miljard dollar die de Chinese tegenhanger van de taxiapp Uber ophaalt via de New York Stock Exchange - goed voor een bedrijfswaardering van 67 miljard dollar - maakt de beursintroductie (IPO) meteen tot een van de grootste in jaren. Het is van de e-commercereus Alibaba in 2014 geleden dat een Chinees bedrijf zoveel ophaalde met een Amerikaanse IPO.

De Chinese cohorte helpt mee om van 2021 een recordjaar voor beursintroducties te maken. In de eerste zes maanden van het jaar haalden 29 Chinese bedrijven samen 7,6 miljard dollar op in de VS, becijferde de dataleverancier Refinitiv. Dat is het hoogste bedrag ooit voor die periode en een verviervoudiging tegenover 2020, toen de uitbraak van de pandemie een domper zette op IPO’s.

De essentie

  • Chinese bedrijven vinden dit jaar vlot de weg naar de New Yorkse beurzen, met het debuut van Didi Chuxing als grootste operatie.
  • De bezorgdheid over Chinees overheidsingrijpen weegt op de waarderingen van nationale techbedrijven.
  • Ook Chinese delistings in de VS zijn een risico gezien de oplopende geopolitieke spanningen tussen beide grootmachten.

Na een verschroeiende jaarstart kwam er dit kwartaal wat zand in de IPO-motor als gevolg van inflatievrees en oplopende rentes, wat techaandelen onder druk zette en het beursklimaat woeliger maakte. Maar intussen lijkt een nieuwe golf ingezet, met recente Amerikaanse beursdebuten van Chinese techwaarden als Full Truck Alliance (een Uber voor vrachtwagens), Kanzhun (een digitaal rekruteringsplatform) en Missfresh (een online supermarkt voor verse voeding).

Marktmisbruik

Toch is er meer aan de hand. Voor de opvallende dip in wereldwijde IPO’s van Chinese techbedrijven in het tweede kwartaal - toen ze minder dan de helft ophaalden van hun oogst in het eerste kwartaal - wordt met de vinger naar de Chinese overheid gewezen. Die is een grootschalige campagne gestart tegen mogelijk marktmisbruik door Chinese techgiganten en zwaait daarbij met boetes en regulering.

In april kreeg Alibaba een recordboete van 2,8 miljard dollar aangesmeerd voor misbruik van zijn dominante marktpositie. Diezelfde maand kregen 34 Chinese grote techbedrijven, waaronder Tencent en ByteDance (TikTok), de opdracht hun werking kritisch tegen het licht te houden. Eind april opende de toezichthouder een onderzoek naar de maaltijdbezorger Meituan. Het plotse spierballengerol - dat begon nadat Ant-oprichter Jack Ma in oktober kritiek op de toezichthouders had geuit - dient om steeds machtigere techbedrijven in het gareel van de op controle beluste Communistische Partij te doen lopen.

Dat de Chinese overheidsbemoeienis als een wolk boven de waardering van nationale techbedrijven hangt, blijkt ook uit de IPO van Didi Chuxing. Terwijl aanvankelijk op een waardering van zo'n 100 miljard dollar gerekend werd, is dat cijfer intussen gezakt naar 67 miljard. Grote beleggers die de voorbije weken gepolst werden naar hun interesse in de IPO signaleerden dreigende regelgeving als een risico, meldt het persbureau Reuters. Didi Chuxing waarschuwde zelf dat de overheid mogelijk geen vrede zal nemen met het interne onderzoek en met boetes kan komen.

De koersen van Chinese Big Tech-aandelen staan dan ook onder druk sinds de overheid de duimschroeven aandraait (zie grafiek). Bij Didi Chuxing speelt daarnaast bezorgdheid over de houdbaarheid van het groeitempo, nu het bedrijf alle grote Chinese steden al heeft ingepalmd.

Gamingbedrijven

Gino Delaere, die vanuit Singapore de groeimarkten volgt voor de vermogensbeheerder Econopolis, maakt zich niet al te veel zorgen over China’s plotse regeldrift. ‘Ook in Europa en de VS kijkt men almaar strenger naar steeds dominantere techbedrijven. Het is ook niet nieuw. In 2019 pakte de Chinese overheid al de gamingbedrijven en hun verslavingsrisico aan.’

Eigenlijk was ik altijd verbaasd dat de Chinese overheid zo liet betijen.
Gino Delaere
Specialist groeimarkten Econopolis

‘Eigenlijk was ik altijd verbaasd dat de overheid zo liet betijen’, vervolgt Delaere. ‘Nu krijg je een wat moeilijke relatie, waarbij de overheid optreedt, maar tegelijk zijn nationale kampioenen niet wil doodknijpen. Die kampioenen dreigen trouwens nog groter te worden als gevolg van de na te leven regelgeving, waarvoor zij zich makkelijker extra volk kunnen permitteren dan kleine spelers.’

Voor Delaere is de huidige nervositeit rond Chinese techaandelen dan ook niet meer dan een ‘aanpassingsperiode’ mét koopopportuniteiten. ‘De waarderingen waren opgelopen, maar zijn intussen serieus gecorrigeerd, waardoor Alibaba en Tencent bijvoorbeeld weer aantrekkelijk zijn. Wij kopen sinds enkele weken Alibaba bij. Het langetermijnpotentieel is niet gewijzigd. De grote techbedrijven blijven volop investeren en vergroten zo hun voorsprong.’

Sommige waarnemers wijzen erop dat de Chinese toezichthouder achterophinkt in de aanpak van marktmisbruik en dus nog een inhaalbeweging te maken heeft. De toezichthouder lijkt onderbemand en geeft de indruk prioriteit te geven aan bedrijven en praktijken waarover sociale beroering ontstaat. Intussen kijkt de overheid ook met een steeds begeriger oog naar de dataschatten die techbedrijven verzamelen. Nieuwe wetgeving verhoogt de druk om die te delen met de communistische partij.

Spanningen

Opvallend aan de Chinese invasie op de New Yorkse koersborden is dat die gebeurt tegen een achtergrond van oplopende geopolitieke spanningen tussen de VS en China. Chinese beursnoteringen in de VS lopen daarbij expliciet in het vizier sinds ex-president Donald Trump in december een wet ondertekende die de delisting voorziet van Chinese bedrijven die niet de Amerikaanse auditstandaarden volgen. De regering-Biden schaart zich daarachter. Bedrijven met een tweede notering in New York - waaronder JD.com, Baidu en NetEase - verkozen het voorbije jaar geld op te halen op de beurs van Hongkong uit bezorgdheid over een mogelijke delisting in de VS.

Op termijn stijgt de kans op een Amerikaanse delisting van Chinese bedrijven, en dan zitten we goed door nu in Hongkong te kopen.
Gino Delaere
Specialist groeimarkten Econopolis

Delaere is niet blind voor dat risico. ‘Alibaba kopen wij enkel nog in Hongkong. Het is duidelijk dat de VS en China niet meer de beste vrienden zijn en in een rivaliteit verwikkeld zijn voor dominante technologieën. Voorlopig kiezen Chinese bedrijven nog voor het prestige van de New Yorkse beurs. Als ze nog een paar jaar kunnen meepikken, waarom niet? Maar op termijn stijgt de kans op een Amerikaanse delisting en dan zitten we goed door nu in Hongkong te kopen.’ Belgische beleggers kunnen trouwens niet intekenen op de Didi-IPO, maar kunnen het aandeel wel nadien op de beurs kopen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud