Winstnemingen in Big Tech duwen Wall Street lager

©AFP

Wall Street noteerde het gros van de dag met groene cijfers. De S&P500-index flirtte zelfs met zijn vorige slotrecord van 19 februari, maar winstnemingen in de technologiesector deden de beursgraadmeter 0,8 procent lager afsluiten.

De populaire technologieaandelen gingen bijna zonder uitzondering lager, met forse verliezen voor onder meer Microsoft (-2,3%), Amazon (-2%), Netflix (-3,4%) en Apple (-3%). De Nasdaq Composite sloot 1,7 procent lager. De Dow Jones beperkte het verlies tot 0,4 procent.

Ook de goudprijs viel scherp terug. Een ounce goud werd 4,5 procent goedkoper tot 1.932 dollar.

Eerder op de dag was er optimisme dat de Republikeinen en Democraten een compromis zouden bereiken over een nieuw stimuluspakket. Daarnaast trokken beleggers zich op aan de hoop dat de meerwaardebelasting op aandelen zal dalen. President Donald Trump zei dat hij een maatregel overweegt om de taks naar beneden te krijgen.

We overwegen een verlaging van de meerwaardetaks. Dat zou veel jobs creëren.
Donald Trump
Amerikaanse president

De president kan de belasting van 20 procent niet zomaar verlagen zonder de hulp van het Congres. Maar via een executive order zou Trump wel de belastingbasis kunnen verminderen, met name door de originele aankoopprijs te verhogen met de inflatie. Op die manier is er minder meerwaarde, en dus minder taksen. Volgens Trump zou de verlaging meer banen creëren.

Sysco

Het groothandelsconcern Sysco zakte 1,4 procent. Het bedrijf presenteerde zijn resultaten over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar.

De omzet donderde 42,7 procent lager tot 8,9 miljard dollar en de brutowinst zakte 47,4 procent tot 1,6 miljard. Netto dook het bedrijf zelfs in de min. De winst per aandeel zakte met 1,39 dollar, zodat er een verlies van 0,29 dollar per aandeel overbleef.

De CEO is toch tevreden met de resultaten. 'Hoewel het coronavirus een significante impact had op de resultaten in het vierde kwartaal hebben we snel gereageerd door onze balans te versterken en door een nieuwe doelgroep van klanten te lokken. Daarnaast bereiden we ons voor op een terugkeer van de vraag. We hebben er vertrouwen in dat de transformerende stappen die we hebben gezet ons zullen helpen nu we weer uit de crisis geraken.'

Als groothandel voelt de groep de impact van de coronacrisis, omdat de quarantainemaatregelen - en de angst bij consumenten om het virus te krijgen - zorgden voor minder restaurantbezoeken. Als Amerikanen minder vaak buiten de deur eten, verkopen restaurants minder voeding en zullen ze dus ook minder inslaan bij Sysco.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud