Technologie-oorlog laait weer op

©REUTERS

In enkele dagen kondigden China en de VS nieuwe beperkende maatregelen af tegen elkaar.

Het leek even wat te kalmeren met de technologie-oorlog tussen de VS en China maar nu laait het conflict toch weer op. Het Chinese ministerie van Handel besliste dit weekend dat het zijn exportbeleid voor technologie rond artificiële intelligentie bijschaaft.

Bedrijven die algoritmes voor getailleerde data-analyse gebruiken zullen voortaan een licentie bij het ministerie moeten aanvragen voor ze naar het buitenland exporteren. De Chinese maatregelen maken het weer moeilijker om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen.

Eerder liet de Amerikaanse president Donald Trump weten dat hij TikTok vanaf half september wil verbieden, tenzij eigenaar ByteDance er tegen dan in slaagt de Amerikaanse tak te verkopen. De softwaregigant Microsoft lijkt in samenwerking met supermarktketen Walmart de belangrijkste gegadigde.

Meer olie op het vuur

Maandag gooien de VS nog wat olie op het vuur, want de Amerikaanse regering laat weten dat het naast TikTok en WeChat nu ook andere Chinese apps wil bannen uit de VS. 'Het is cruciaal dat dit land geen apps gebruikt die in China worden gemaakt of die onze data versturen naar servers in China', zegt economisch adviseur van het Witte Huis Peter Navarro op de televisiezender Fox Business. 'Dat is waarom we TikTok en WeChat aanpakken en er zullen anderen volgen, want China gaat in feite de wereld rond om technologie in handen te krijgen en zo dus ook meer invloed.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud