Technologiewaarden trekken Wall Street hoger

Boeings 737 Max 8 van Southwest Airlines staan aan de grond op Victorville Airport in Californië. ©REUTERS

De Dow Jones en de S&P500 boekten maandag kleine winsten. Dankzij de technologiewaarden presteerde de Nasdaq Composite beter. Beleggers hielden hun kruit droog met het rentebesluit van de Fed voor de deur.

De Amerikaanse beurzen hebben er twee goede weken op zitten, maar sloten vrijdag wel in de min door zorgen over de Chinese economie en de oplopende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten.

Maandag deden ze het rustig aan. Beleggers maken zich stilaan op voor het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdag op de agenda staat. Mede door de verzwakkende arbeidsmarkt is de voorbije weken de kans toegenomen dat de Fed later dit jaar de rente zal verlagen. Ook president Trump dringt daarop aan. Woensdag wordt nog geen renteknip verwacht, maar de markten zullen op de loer liggen voor eventuele signalen in het discours de Fed.

De Dow Jones en de S&P500 eindigden 0,1 procent in de plus. De Nasdaq werd hoger getrokken door vier van de FAANG-aandelen en ging 0,6 procent vooruit.

Mooie winsten waren er voor Facebook (+4,2%), Google-moeder Alphabet (+0,7%), Apple (+0,6%) en Netflix (+3,2%). 

Max

In Parijs vindt deze week het internationale luchtvaartsalon van Le Bourget plaats en alleen al daardoor staan luchtvaartaandelen deze week in de aandacht. Boeing-topman Dennis Mullenburg zegde alvast de 737 Max alle steun toe. Wereldwijd staan alle Boeings van dit type sinds maart aan de grond na twee fatale crashes kort na het opstijgen, crashes die te wijten zijn aan nieuwe software waarvoor piloten blijkbaar onvoldoende training kregen. Mullenburg is ervan overtuigd dat de Max voor het einde van het jaar weer zal vliegen en nog jarenlang de ruggengraat zal vormen van Boeings korteafstandsgamma.

In zijn jaarlijkse marktprognose was Boeing ook positief over de vraag naar vliegtuigen: die wordt voor de komende 20 jaar geraamd op 44.040 passagiersvliegtuigen. Dat zijn er 1.300 meer dan de raming van vorig jaar. Het aandeel Boeing won 2,2 procent.

10,6 miljard dollar

Het aandeel van de dag was Array Biopharma , dat 56,9 procent opveerde tot 46,44 dollar. Het biofarmabedrijf wordt overgenomen door grote broer Pfizer (-0,2%), die 10,64 miljard dollar op tafel legt. Pfizer wil zo zijn pijplijn uitbreiden met veelbelovende nieuwe geneesmiddelen om kanker te behandelen. Voor sommige patiënten zou dat resulteren in minder of zelfs helemaal geen chemotherapie meer.

Pfizer betaalt per aandeel Array 48 dollar in contanten. Dat is 62 procent meer dan de slotkoers van vrijdag (29,59 dollar), die reeds een recordhoogte was. Het aandeel Array heeft een sterke rit achter de rug dankzij geneesmiddelen die op een mutatie mikken die bij heel wat tumortypes voorkomt. Ze zouden dus bij een brede waaier van kankers kunnen worden ingezet als patiënten drager zijn van die bewuste mutatie. Twee geneesmiddelen van Array, Braftovi en Mektovi, zijn in de VS reeds goedgekeurd voor de behandeling van gevorderd melanoom.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud