Advertentie
Advertentie

Wall Street sluit nipt lager

©BELGAIMAGE

Wall Street verloor terrein. De autobouwer Tesla stond voor het eerst in drie maanden weer boven 700 dollar. Square won fors na een Australische miljardendeal.

De Amerikaanse beurzen sloten nipt in de min, ondanks dat New York hoger opende. Mogelijk dat het ISM-cijfer wat roet in het eten gooide. De indicator voor het sentiment onder aankoopdirecteurs zakte wat in juli, waardoor beleggers mogelijk wat zorgen hebben over de Amerikaanse groei.

De Dow Jones won 0,3 procent.

Tesla

De elektrische autobouwer Tesla klom voor het eerst in drie maanden weer boven 700 dollar. Het aandeel won maandag even meer dan 8 procent maar de winst zakte bij het slot terug tot 3,3 procent. Tesla sloot op 709,67 dollar, ondanks een wat onhandige tweet van CEO Elon Musk, die bij sommigen de vraag opwerpt of hij nog wel topman van het bedrijf wil blijven.

'Ik wil helemaal nergens CEO van zijn', schreef Musk op Twitter. De tweet was een reactie op iemand die opperde dat 'Elon een veel betere CEO zou zijn voor Apple'. Maar inmiddels weten we dat we de tweets van Musk niet altijd even au sérieux moeten nemen en dat lijken beleggers dus ook door te hebben.

Het koersherstel komt er nadat Tesla een week geleden een recordwinst kon voorleggen van 1,02 dollar per aandeel in het tweede kwartaal. Het frappantste cijfer in het rapport was dat de autoproducent forse winst boekt op de productie van auto's. Dat lijkt de evidentie zelve, maar de kritiek van Wall Street was lang dat Tesla alleen geld verdiende op 'andere inkomsten', zoals de verkoop van surplus belastingkredieten aan minder 'ecologische' autofabrikanten.

Square

Het betaaldienstenbedrijf Square van Twitter-oprichter Jack Dorsey neemt voor 29 miljard dollar het Australische kredietkaartalternatief Afterpay over. Dorsey zet de stevig gestegen beurskoers van Square nu in als pasmunt voor de overname, helemaal in aandelen, van het Australische Afterpay. Het bod van 29 miljard dollar is het hoogste ooit op een Australisch bedrijf. Het gaat om een premie van 31 procent tegenover de slotkoers van Afterpay vrijdag op de beurs van Sydney en een veelvoud van de nog geen 10 dollar per aandeel die Afterpay begin 2020, voor de start van de pandemie, waard was.

Afterpay, een naar eigen zeggen ethisch en duurzaam alternatief voor de klassieke kredietkaart, biedt consumenten de mogelijkheid aankopen renteloos af te lossen via vier gespreide betalingen. Ze betalen Afterpay enkel als ze een betaling missen, maar ook dan geldt een plafond. Het bedrijf haalt het leeuwendeel van zijn inkomsten van handelaars, via een commissie op de verkopen en een vast forfait.

Het leek er even op dat beleggers niet zo enthousiast waren over de deal, want in de voorbeurshandel dook het aandeel nog 5 procent lager. Maar inmiddels wint Square een stevige 10 procent. In de Australische beurshandel ging Afterpay maandagochtend bijna 19 procent hoger.

Square publiceerde zondag ook resultaten die beter dan verwacht waren. De onderneming zag de winst per aandeel stijgen tot 40 dollarcent, terwijl het een jaar eerder nog een verlies per aandeel van 3 dollarcent leed. De winst was ook hoger dan de 30 dollarcent die analisten in gedachten hadden. De omzet steeg met 143 procent naar 4,68 miljard dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud