Advertentie

Tesla duikt in S&P500 als grootste nieuwkomer ooit

©Christophe Gateau/dpa

Het aandeel Tesla opende dinsdag 13 procent hoger als gevolg van een langverwacht S&P500-ticket. Tesla is zo groot, dat de indexsamensteller een intrede in twee stapjes overweegt.

Het waardevolste autobedrijf ter wereld, Tesla , komt na maanden speculatie op 21 december in de invloedrijke Amerikaanse beursbarometer S&P500. Dat maakte indexbeheerder S&P maandagavond nabeurs bekend.

Een van de voorwaarden om toegevoegd te worden aan de index is dat het bedrijf in kwestie vier opeenvolgende kwartalen met nettowinst heeft gedraaid. Tesla heeft inmiddels al vijf opeenvolgende kwartalen nettowinst neergezet, zodat het bedrijf al even klaar was om aan de prestigieuze index toegevoegd te worden. Begin september greep Tesla nog net naast een ticket bij de kwartaalrevisie, toen een gigantische ontgoocheling. In augustus was het aandeel nog hoger geschoten wegens speculatie op een zitje. Sinds begin dit jaar steeg het aandeel liefst 450 procent.

Toptien-plek

Het aandeel schoot dinsdag bij de opening van de handel meteen 13 procent hoger, goed voor een beurswaarde boven 400 miljard dollar. Naar verwachting wordt Tesla een van de tien grootste bedrijven in de S&P500, met een gewicht boven 1 procent, ergens tussen het gewicht van Johnson & Johnson en Procter & Gamble. Tesla is de grootste nieuwkomer ooit in de geschiedenis van de S&P500-index.

Dat het aandeel Tesla in een dalende markt, hoger schiet op het nieuws is geen verrassing. De vele trackers (beursgenoteerde beleggingsfondsen) die S&P500 schaduwen zullen het aandeel moeten kopen omdat ze anders de index niet goed meer zouden weerspiegelen. Om een idee te geven: alleen al in de SPDR (beursticker: SPY), de tracker waarmee je in één muisklik de S&P50-korf kunt kopen, hebben beleggers al 320 miljard dollar gestopt. Het lijdt dus weinig twijfel dat de entree voor miljarden dollars 'technische' kooporders in beweging zet. Bovendien zijn er de talloze fondsbeheerders die de S&P500 als referentie-index gebruiken en moeten overwegen of ze Tesla in het fonds opnemen.

Wegens de omvang van Tesla gaat S&P uitzonderlijk een consultatieronde bij vermogensbeheerders starten om te grote bokkensprongen rond de toegangsdatum - 21 december - te vermijden. Beheerders van trackers moeten op de datum zelf kopen, om te verzekeren dat de prestatie van hun fonds de onderliggende index blijft schaduwen. 'Gelet op de grote omvang van de nieuwkomer, overwegen we Tesla in twee stappen op te nemen', klinkt het in het persbericht. Wie Tesla in de prestigieuze index vervangt, wordt pas later dit jaar bekendgemaakt.

'Dit is een onverwacht gelukkige dag voor mij', zei Ross Gerber van de vermogensbeheerder Gerber Kawasaki aan Bloomberg. De beheerder is een believer in Tesla met 130.000 aandelen in bezit. 'Vorige week zaten we nog de S&P500-index te analyseren en dachten we, 'ongelooflijk dat Tesla nog altijd niet in die index zit.'

Wonderjaar

De intrede in de invloedrijkste Wall Street-barometer is de zoveelste mijlpaal voor het bedrijf dat als eerste in staat lijkt te zijn om met de bouw van elektrische auto's winst te maken. Dat moeten de Europese autobouwers - die nu in allerijl hun achterstand op het bedrijf proberen in te halen - nog bewijzen.

De kunst van Tesla zit hem erin dat het steeds beter in staat is de kosten van zijn accu's - een belangrijk en duur onderdeel in elektrische auto's - naar beneden te halen. Op de jaarlijkse Battery Day van de onderneming liet CEO Elon Musk weten dat hij verwacht dat de kosten voor het maken van de batterijen tegen 2023 met 56 procent zijn gedaald, een mededeling die beleggers in toeleveranciers van batterijproducenten als Umicore zorgen baart. Daardoor denkt Musk tegen dan een auto op de markt te kunnen brengen voor 25.000 dollar.

Rijker dan Zuckerberg

Met een waardering van ongeveer 190 keer de verwachte winst van 2020 wordt het aandeel door analisten vaak als duur bestempeld. Maar toch blijven de Robinhoods - de jongste generatie beleggers die dol is op techaandelen - het aandeel gretig inkopen. Zij geloven dat Tesla de automarkt voor een belangrijk deel gaat overnemen en zijn bereid daar zeer hoge bedragen voor neer te tellen.

Bij de Robinhoods is Elon Musk een grote held. Het fortuin van Musk dikte in 24 uur met 12 miljard dollar aan tot 114 miljard dollar, leert de Bloomberg Billionaires Index. Musk is nu officieel rijker dan Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook. Zijn vermogen is dit jaar al met bijna 90 miljard dollar gestegen.

De derde rijkste man op aarde mag dan positief getest hebben op corona, financieel en bedrijfsmatig gaat het hem voor de wind. Vier astronauten zijn op weg naar het ruimtestation ISS aan boord van een raket van zijn bedrijf SpaceX. En ‘zijn’ Tesla krijgt nu een plaatsje in de meest prestigieuze aandelenindex ter wereld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud