'Tesla kan door 1.200 dollar breken'

In het meest optimistische scenario kan Tesla door 1.200 dollar breken, denkt Morgan Stanley.

De zakenbank Morgan Stanley voorspelt een nieuwe koersexplosie voor Tesla. De producent van elektrische wagens is een uitblinker op een zwak Wall Street.

Adam Jonas, de invloedrijke Morgan Stanley-analist die vorig jaar stof deed opwaaien door in een 'bear case' een waarde van 10 dollar op Tesla  te plakken, laat opnieuw van zich horen. Dit keer met zijn 'bull case': in dat meest optimistische scenario kan het aandeel van de pionier in elektrische auto's naar ... 1.200 dollar stijgen. Tot nog toe lag de 'bull case' op 650 dollar.

De 'bear case' ligt nu een stuk optimistischer op 220 dollar, in een basisscenario vindt Jonas 500 dollar billijk. Ergo: bij de huidige beurskoers van 852 dollar luidt het advies 'verkopen'.

De bull case is voor de analist het 'meest agressief optimistische scenario' waarbij Tesla 30 procent van de wereldmarkt voor elektrische auto's in handen krijgt, wat zich tegen 2030 in 4 miljoen verkochte auto's zou vertalen. Dat is ruim tien keer meer dan over 2019. Bovendien zou Tesla in dat scenario ook een belangrijk toeleverancier worden van onderdelen (aandrijfassen, batterijen, elektrische motoren) voor andere autofabrikanten.

Tesla heeft er dit jaar al een verschroeiende rit op zitten, nu beleggers denken dat de elektrische auto voor een grote doorbraak staat en rivalen als Volkswagen vooralsnog niet aan het marktleiderschap van Elon Musk & co. kunnen tornen.

Dankzij het stierenscenario van Morgan Stanley spurt Tesla dinsdag opnieuw 6 procent hoger. Topman Elon Musk geeft daarmee Bill Gates lik op stuk. Het kwam dinsdagochtend tot een verbaal dispuutje tussen de twee miljardairs omdat de Microsoft-topman een elektrische Porsche Taycan kocht en geen Tesla.

Tesla ontsnapt dankzij het stierenscenario ook aan de risicoaversie die dinsdag over de beurzen wasemt. Wall Street gaat in navolging van de Europese beurzen lager na een omzetalarm van Apple door de impact van het coronavirus.

In de kijker op Wall Street
Winnaars en verliezers in New York:
  • Dow -0.51%
  • S&P -0.39% 
  • Nasdaq -0.54%

Apple  AAPL-2,04% zette vanochtend ook de Europese beurzen op verlies. Het grootste techbedrijf ter wereld kwam met een stevig omzetalarm. Door het coronavirus zal het de eerder vooropgestelde verkoopsdoelen niet langer halen. Het aandeel verliest 2,4 procent.

Ook toeleveranciers Qualcomm QCOM-1,35% , Broadcomm, Qorvo en Skyworks Solutions krijgen klappen met koersverliezen tussen 1,5 procent en 2,3 procent.

Walmart  WMT1,10% kwam met een vooruitblik die in lijn lag met de verwachting. Het moest wel ook tegenvallende eindejaarsverkopen opbiechten, allicht door de stevige concurrentie van alleswinkel Amazon. De supermarktreus wint 0,9 procent.

Een winst- én omzetalarm was er bij Conagra Brands CAG-7,49% . De producent van voorverpakte voeding (oa Bertolli in de VS) daalt 6 procent.

Kroger  KR7,14% wint 7 procent. Berkshire-Hathaway maakte bekend dat het zijn belang in de Amerikaanse retailer fors heeft opgevoerd.

Vermogensbeheerder Legg Mason LM23,65% staat in het zonnetje nu het wordt overgenomen door sectorgenoot Franklin Templeton BEN5,71% .

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud