Tesla krijgt opdoffer

©REUTERS

Het aandeel Tesla dook ruim 8 procent lager nadat het de bestellingen van een versie van zijn Model Y heeft stopgezet. Ook de stijgende rente deed het aandeel geen goed.

Het aandeel Tesla heeft maandag een opdoffer gekregen op de beurs na het nieuws dat de autobouwer niet langer orders aanneemt voor de goedkoopste versie van zijn Model Y. Dat meldt de website Electrek, die nieuwsberichten schrijft over elektrische auto's. Het is niet duidelijk of het gaat om een tijdelijke of een permanente maatregel. Tesla zelf wilde niet reageren.

Musk eerder zei dat hij deze versie niet zouden produceren.
Electrek

'De lancering vorige maand van deze versie van Model Y was opvallend. CEO Elon Musk zei eerder dat Tesla die versie niet zou produceren omdat de actieradius van minder dan 400 kilometer onacceptabel was', zegt Electrek op zijn site. 'Vorige week verraste het bedrijf opnieuw door de prijs van de versie met 2.000 dollar te verlagen, terwijl ze nog geen maand gelanceerd was.'

Rentestijging

Mogelijk heeft ook de sterk oplopende rente maandag effect gehad op het aandeel. Door die rentevrees gingen de technologieaandelen fors lager. De hogere rente leidt ertoe dat de huidige waarde van toekomstige winsten daalt. Groeiaandelen voelen dat extra hard omdat hun toekomstige winsten veel hoger zijn dan de huidige winsten. De techbeurs Nasdaq verloor 2,5 procent.

Dat een oplopende rente op het technologieaandeel Tesla kan drukken, is niet vreemd. Met een waardering van 1.000 maal de winst per aandeel, vertrouwen beleggers vooral op een forse stijging van de winst in de toekomst. Believers in het aandeel denken dat het bedrijf de automarkt zal overnemen en dat de onderneming zich in de toekomst omvormt tot een gigantisch energiebedrijf.

De Amerikaanse tienjaarsrente is dit jaar met 45 basispunten gestegen tot 1,36 procent. Beleggers vrezen dat het extra stimulusplan van 1.900 miljard dollar van de Amerikaanse president Joe Biden de economie zal oververhitten, waardoor de inflatie kan oplopen. Hogere inflatieverwachtingen duwen de langetermijnrente omhoog.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud