S&P500 sluit licht lager door slecht vaccinnieuws

©AFP

De beurzen sloten gemengd. Boeing won dankzij een grote bestelling. Tesla veerde wederom op na een koopadvies van Goldman Sachs.

De Amerikaanse beurzen lagen er gemengd bij. De S&P500 verloor 0,1 procent, de Dow Jones won 0,3 procent en de Nasdaq klom 0,2 procent. Beleggers zijn voorzichtig na slecht vaccinnieuws. Pfizer laat weten dat het maar de helft te kan leveren van het aantal vaccins dat het eerder dacht leveren dit jaar. Dat gebeurt nadat er een probleem is met de aanvoer van materiaal. Het materiaal dat het eerder wilde gebruiken blijkt niet aan de standaarden te voldoen.

Pfizer zelf verloor 1,7 procent.

Tesla

Het aandeel Tesla ging wederom met ruim 4 procent hoger. Dit keer was de aanleiding een ronkend koopadvies van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Beursrally: 'Ik heb de Tesla-boot gemist'

Analist Mark Delaney verhoogt zijn advies van 'houden' naar 'kopen' en krikt zijn koersdoel voor de elektrische automaker met meer dan 70 procent op tot 780 dollar, het hoogste koersdoel op dit moment. Dat doet Delaney in aanloop naar de toevoeging van Tesla in de S&P500 op 21 december.

De analist voorziet dat Tesla een marktaandeel van zo'n 20 procent van de elektrische automarkt krijgt en dat Tesla daarom tegen het volgende decennium 15 tot 20 miljoen auto's kan produceren. 'De beweging richting elektrische auto's gaat veel sneller dan we eerder hadden verwacht', zegt Delaney. 'Daarbij zullen lagere prijzen voor batterijen zorgen voor een grotere vraag naar elektrische wagens.'

Er wordt een forse Tesla-tsunami verwacht op 21 december. Zo kan op die dag 72,7 miljard dollar aan transacties plaatsvinden. Het grote aantal transacties is het gevolg van de grote markt voor trackers die de laatste jaren is ontstaan. Die fondsen, die de brede Amerikaanse graadmeter volgen, imiteren de S&P500 zo goed mogelijk (de tracker dient als surrogaat voor de werkelijke index), waardoor die partijen het aandeel Tesla massaal kopen op de dag van toevoeging.

Boeing

Boeing vloog 6 procent hoger. De Amerikaanse vliegtuigbouwer kreeg een order binnen van de budgetvlieger Ryanair. De Ierse vliegtuigmaatschappij bestelde 75 Boeing 737 MAX-toestellen met een cataloguswaarde van 9 miljard dollar. Hoeveel de maatschappij er daadwerkelijk voor heeft betaald is onduidelijk, maar volgens bronnen van Reuters zou het bedrijf kortingen van meer dan 50 procent bedongen hebben bij Boeing.

De order komt nadat de Amerikaanse luchtvaartdienst FAA het vliegverbod voor de Boeing 737 MAX heeft opgeheven. Na grondige softwareaanpassingen en mits aangepaste training van de piloten mag het toestel weer het luchtruim kiezen.

De 737 MAX, het best verkopende toestel van Boeing, stond 20 maanden wereldwijd aan de grond na twee fatale crashes kort na het opstijgen. De piloten slaagden er telkens niet in de computergestuurde opstijgprocedure onder controle te krijgen.

De bestelling van Ryanair is de grootste sinds de twee fatale crashes. Het order wordt mogelijk als beleggers gezien als een omkeermoment voor Boeing.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud