Advertentie

Tesla voor het eerst meer dan 1.000 miljard dollar waard

Het vermogen van Elon Musk gaat maandag boven 250 miljard dollar. ©AFP

De bouwer van e-auto's krijgt vleugels op de beurs na een supercontract met de autoverhuurder Hertz.

Tesla gaat maandag 9 procent hoger. De autoverhuurder Hertz Global Holdings voegt de komende 14 maanden 100.000 Tesla's toe aan zijn vloot, meldt het persagentschap Bloomberg. Hertz-klanten in Europa en de VS zouden vanaf begin november een Tesla kunnen huren. Om de wagens op te laden kunnen ze een beroep doen op het Tesla-netwerk, al zou Hertz ook aan eigen laadapparatuur werken.

Volgens bronnen van Bloomberg zou de deal Tesla 4,2 miljard dollar aan inkomsten opleveren. Het gaat om de grootste individuele bestelling van elektrische wagens ooit. Hertz zou volgens Bloomberg amper korting krijgen voor de 100.000 exemplaren van de Model 3 van Tesla.

Door het nieuws overschrijdt het bedrijf van Elon Musk maandag de magische kaap van 1.000 miljard dollar beurswaarde. Op basis van Bloomberg-gegevens is het vermogen van Musk gestegen naar 252 miljard dollar, met dank aan de stijging van de Tesla-koers.

Als rijkste mens ter wereld vergroot hij zijn voorsprong op de nummer twee, Jeff Bezos van Amazon (193 miljard dollar). Morgan Stanley voorspelde vorige week dat Musk de eerste mens kan worden met een vermogen boven 1.000 miljard dollar. Het beurshuis is vooral optimistisch over een ander bedrijf van Musk: SpaceX, waarvan Musk de helft bezit.

Tesla is nu meer waard dan Facebook, net als begin dit jaar (zie grafiek). Facebook zit in de hoek waar de klappen vallen. Het aandeel verloor sinds de piek van september 16 procent. De beurswaarde zakt richting 900 miljard dollar. Een klokkenluider beschuldigt het bedrijf van Mark Zuckerberg winst boven het publieke belang te verkiezen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud