Tesla zakt (nog meer) weg op de beurs

Een autocrash met een Tesla in Californië, in maart 2018. ©REUTERS

Voor het eerst sinds 2016 zakte het aandeel van de wagenfabrikant onder de 200 dollar. Pessimistische analisten hebben het over 'code rood'.

De elektrische wagenbouwer Tesla zakte maandag voor het eerst sinds eind 2016 onder de 200 dollar per aandeel. Het aandeel sloot uiteindelijk met een verlies van 2,7 procent op 205,36 dollar. Dit jaar ging er al 40 procent van de koers. Ondertussen ging Wall Street er gemiddeld met meer dan 13 procent op vooruit ondanks een zwakke maand mei.

©Bloomberg

Het aandeel is al lange tijd de speelbal van critici en believers. De ene ziet een gebrekkig businessmodel dat tot recent 2 miljard dollar per kwartaal verbrandde, de andere ziet in Elon Musk een messias die de wereld wil veranderen en er ook nog aan zal verdienen.

Tesla hoort al jaren bij de meest favoriete aandelen van shorters, die winst boeken wanneer een beurskoers zakt. Zij hebben dit jaar duidelijk de bovenhand.

Code rood

Sommige analisten schuwen de krachttermen niet. In Amerikaanse media wordt Daniel Ives van Wedbush druk geciteerd, die dit weekend zijn koersdoel verlaagde van 275 naar 230 dollar. Hij heeft het over een 'Herculeaanse opdracht' om de prognose van 360.000 tot 400.000 bestellingen in 2019 waar te maken, na de zwakke data uit het eerste kwartaal.

Het bedrijf wil in de tweede jaarhelft winstgevend zijn. Dat beloofde Tesla aan beleggers toen het begin mei 2 miljard dollar aan aandelen en converteerbare obligaties uitgaf. Het zou extra hard op de kosten letten om dat doel dichterbij te brengen. Maar het doel vergelijkt Ives met een beklimming van de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika.

Als Tesla niet winstgevend wordt later dit jaar, acht Ives een nieuwe kapitaalronde van 1 à 2 miljard dollar logisch.

Hij concludeert dat de toestand best te omschrijven valt als 'code rood'. Volgens de analist moet de focus liggen op het verhogen van de vraag naar de Model 3 - de goedkoopste Tesla tot dusver.

Obligaties mee omlaag

Weinig signalen zijn duidelijker dan obligatiekoersen die gelijk met een aandeel de dieperik in gaan. Het uitstaande schuldpapier van het bedrijf was nog nooit zo goedkoop op te pikken als op maandag. Dat impliceert dat veel beleggers het steeds minder geloofwaardig achten dat Tesla zijn leningen netjes zal terugbetalen op de vervaldag. 

Obligaties die Tesla ten laatste in 2025 zou moeten terugbetalen noteerden maandag tegen 83 procent van hun nominale waarde, zeg maar het af te lossen bedrag. Bij de uitgifte eisten obligatiemarkten al een relatief hoge coupon van 5,3 procent. Maar doordat de obligatiekoers zo fel gezakt is bedraagt het rendement ruim 8,8 procent. Tenzij er voor 2025 een drama gebeurt, uiteraard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect