Trump bemoeilijkt duurzame investeringen van pensioenfondsen

De Amerikaanse regering wil ESG-beleggingen aan banden leggen. ©EPA

De Amerikaanse regering wil pensioenfondsen beperkingen opleggen inzake ESG-beleggingen. Dat zijn investeringen die milieu, maatschappelijke impact en goed bestuur vooropstellen.

Het ministerie van Arbeid in de VS lanceert een wetsvoorstel dat ESG-beleggingen door pensioenfondsen aan banden moet leggen. ESG is de wereldwijde maatstaf voor duurzame beleggingen, waarbij aandelen, fondsen en andere financiële producten worden afgetoetst aan hun impact op het milieu, de maatschappij en het deugdelijk bestuur.

Volgens de nieuwe regels mogen pensioenfondsen alleen nog financiële afwegingen maken bij toekomstige investeringsbeslissingen en moeten 'zachte parameters' wijken in de keuze van de beleggingen. 'Niet-geldelijke afwegingen mogen niet langer primeren op rendementsdoelstellingen', luidt het voorstel. 'Als pensioenfondsen hogere rendementen halen bij niet-ESG-investeringen moeten ze die voorrang geven.'

Niet-geldelijke afwegingen mogen niet langer primeren op het rendement.
Amerikaans ministerie van Arbeid

Volgens de nieuwe regels zullen pensioenfondsen bewijzen moeten voorleggen dat elk ESG-fonds waarin ze investeren minstens hetzelfde of een hoger rendement vooropstelt dan een niet-ESG-alternatief. Die extra administratieve last kan de beheerders van pensioenfondsen ontmoedigen naar ESG-fondsen te kijken.

Het voorstel komt op een moment dat de olie- en gasindustrie in de VS door bijzonder zwaar weer gaat. Ook bij beleggers valt de sector steeds meer uit de gratie, zeker nu de oliemajors niet langer de betrouwbare dividendbetalers zijn die ze ooit waren. Door investeringen in bijvoorbeeld duurzame energie te bemoeilijken hoopt de Amerikaanse regering de grote kapitaalvlucht uit de sector te stelpen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud