Advertentie

'TSMC doet bestelling bij ASML'

©ANP

Het grootste technologiebedrijf van Europa zou 13 orders hebben binnengekregen van de Taiwanese chipmaker.

Het Taiwanese vakmedium DigiTimes zegt op basis van bronnen dat de Taiwanese chipmaker TSMC minimaal 13 EUV-machines, waarmee hoogwaardige chips vervaardigd kunnen worden, heeft besteld bij chipmachineproducent ASML .

Een enkel EUV-systeem - de meest geavanceerde - kost circa 150 miljoen euro. Zondag zei de CEO van het bedrijf, Peter Wennink, nog bij het Nederlandse tv-programma Buitenhof dat de eerste grote order inmiddels is geboekt voor een machine die in 2024 of 2025 naar de grootste klant van het bedrijf gaat. Volgens Wennink is er bij die deal 270 miljoen euro gemoeid.

TSMC is bekend als een grote klant van de chipmachinemaker uit Veldhoven.

De technologie van Veldhoven, en indirect ook die van Leuven via de langetermijnpartner Imec, is cruciaal om almaar meer 'hersencellen' op één microchip te persen. De technologie is onder de motorkap essentieel voor de 'always on'-datavreter die niet meer zonder zijn iPhone kan, voor de vele Melexis-sensoren die autorijden veiliger maken, in medische toepassingen zoals MRI-scanners en in het internet der dingen dat uw koelkast 'slimmer' maakt.

Sinds kort mag ASML zich het grootste technologiebedrijf van Europa noemen, omdat de chipmachineproducent het Europese softwarehuis SAP voorbij is gestreefd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud