Turkse lira en beurs tuimelen na tweet Trump

De Turkse beurs tuimelt na een tweet van Donald Trump. ©AFP

Trump is klaar om Turkije 'zware economische sancties' op te leggen.

De Amerikaanse president Donald Trump doet de financiële markten nog maar eens bewegen. Ditmaal in Turkije.

In een tweet zegt Trump dat er 'flinke sancties' aankomen voor de Turkse economie.

De strafmaatregelen kunnen de Turkse economie een zware klap geven. De economie heeft het al moeilijk, in maart gleed Turkije namelijk in een recessie. Daarnaast kampt het land nog altijd met een relatief hoge inflatie.

Het is dus niet verbazingwekkend dat beleggers na de tweet van Trump stress krijgen. Tegenover de euro valt de lira van 6,508 naar 6,545. Op de beurs tuimelt de hoofdgraadmeter BIST100 met meer dan 4 procent. Zondag tweette Trump nog dat hij samenwerkt met de Republikeinse senator Lindsey Graham en andere Congresleden om Ankara 'zware economische sancties' op te leggen. Volgens de president is er 'een grote consensus' voor de strafmaatregelen.

'Vernietigen'

Vorige week waarschuwde Trump al dat hij de economie van het land zou 'vernietigen' als het land zijn 'boekje te buiten zou gaan'. Met dat laatste doelde hij naar alle waarschijnlijkheid op een aanval op de Koerden in het noorden van Syrië.

Die uitspraken deed de Amerikaanse president na een telefonisch gesprek met zijn Turkse evenknie Recep Tayyip Erdogan. In dat gesprek liet de president weten dat hij zijn troepen zou terugtrekken uit Syrië, zodat de Turken vrij spel kregen om een aanval te openen op de Koerden. Dat gesprek leidde tot forse kritiek op Trump, zelfs vanuit de Republikeinse partij. De Koerden zijn al jaren een bondgenoot van de VS. 

Concrete sancties

Wat voor strafmaatregelen de VS aan Ankara willen opleggen is nog onduidelijk. KBC-hoofdeconoom Jan Van Hove legt uit dat er verschillende mogelijkheden zijn. 'Amerika kan natuurlijk de handelstarieven op Turkse producten verhogen of exportquota opleggen. Daar zou het land zeker last van hebben want het heeft een exportgerichte economie. Maar de schade zal beperkt zijn, want het land is vooral afhankelijk van de Europese markt.'

Daarnaast kan Trump volgens Van Hove Amerikaanse bedrijven minder doen investeren in Turkije. 'Dat zou pijnlijk zijn voor de werkgelegenheid. Het belemmert ook de overdracht van kennis. Daardoor kan zo'n maatregel ook de langetermijngroei van de Turkse economie ondermijnen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud