Dow Jones sluit op recordhoogte

©Belga

De Amerikaanse beurzen stegen. Uber vloog uit de bocht na tegenvallende kwartaalcijfers. De vaccinaandelen gingen lager. En Fastly crashte met meer dan 25 procent.

Beleggers op Wall Street waren positief gestemd. De industriegraadmeter Dow Jones wist het meest te profiteren met een winst van 0,9 procent en steeg daarmee tot een nieuw record van 34.549 punten.

Voor de technologiebeurs Nasdaq wist minder te profiteren en klom 0,4 procent. Daarmee wist het wel een verliesreeks van vijf dagen te doorbreken. Sinds de top op 26 april is de graadmeter al 4,7 procent gezakt, terwijl de Dow Jones op een recordniveau staat. Daarmee houdt de sectorrotatie aan. Daarbij verruilen beleggers techaandelen voor aandelen van de oude economie om voluit te profiteren van de economische boom die na het einde van de lockdowns verwacht wordt.

Uber

Het taxi-aandeel Uber donderde bijna 9 procent lager. De taxi-app kwam met kwartaalcijfers waaruit bleek dat ze haar nettoverlies fors kon beperken dankzij de verkoop van haar zelfrijdende tak. De omzetgroei viel echter tegen en de boekingen voor taxiritjes verbeterden kwartaal op kwartaal niet, terwijl de vaccinatiecampagne in de VS toch stevig op stoom kwam.

Uber-chauffeurs zijn niet happig om opnieuw in de auto te kruipen uit angst besmet te raken met het coronavirus.

In een call met analisten meldde het bedrijf dat het bonussen en extra prikkels gaat geven om de chauffeurs weer op de weg te krijgen. Chauffeurs zijn niet happig om opnieuw in de auto te kruipen uit angst besmet te raken met het coronavirus. De extraatjes voor chauffeurs zullen de 'take rate' van Uber aantasten. Dat is de commissie die Uber krijgt op ieder taxiritje. In het eerste kwartaal bedroeg die bijna 23 procent.

Fastly

Het cloudsoftwarebedrijf Fastly crashte met 27 procent nadat het zijn vooruitzichten heeft verlaagd voor het tweede kwartaal en het volledige jaar. Tegelijk meldde het bedrijf bij de kwartaalresultaten nabeurs dat de financiële topman vertrekt.

De omzet in het eerste kwartaal steeg met 34,9 procent naar 85 miljoen dollar, terwijl analisten rekenden op 84 miljoen. Maar voor het tweede kwartaal verlaagde het bedrijf zijn omzetprognose tot tussen 84 en 87 miljoen dollar, terwijl analisten uitgingen van 91,7 miljoen. Daarnaast verwacht Fastly een verlies per aandeel tussen 16 en 19 dollarcent terwijl analisten een verlies van 9 dollarcent voorspelden.

Beleggers maken zich door de cijfers zorgen over het groeipad van de onderneming.

Vaccinaandelen verder afgestraft

Woensdag kregen de vaccinaandelen al klappen op Wall Street nadat de VS hadden gemeld dat ze een tijdelijke patentenban voor coronavaccins zullen steunen bij de Wereldhandelsorganisatie (WHO). Donderdag volgde een tweede afstraffing, al was deze een stuk milder. Moderna zakte 1,4 procent, BioNTech verloor nog eens 1,6 procent (Amerikaanse notering) en ook Pfizer moest 1,9 procent inleveren.

Lees hier meer over het effect op de vaccinaandelen.

Moderna

Hoewel het aandeel Moderna lager ging, kwam het met prima cijfers. Want de verkoop van 102 miljoen dosissen van zijn coronavaccin heeft het Amerikaanse biofarmabedrijf in het eerste kwartaal flink wat omzet en winst opgeleverd. De omzet kwam uit op 1,9 miljard dollar, een groot contrast met de 8 miljoen dollar van een jaar eerder. Moderna verkocht vooral vaccins in de VS, maar de internationale verkoop komt nu ook op toerental.

Na aftrek van de verkoopkosten (193 miljoen dollar), de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (401 miljoen dollar) en de algemene kosten (77 miljoen dollar) houdt het bedrijf een nettowinst over van 1,2 miljard dollar. Het is de eerste winst ooit voor Moderna. In het eerste kwartaal van 2020 verscheen een verlies van 124 miljoen dollar in de boeken. Per aandeel bedraagt de winst 2,84 dollar, waar analisten 2,39 dollar hadden verwacht.

De kaspositie was eind maart aangedikt tot 8,2 miljard dollar van 5,2 miljard eind december.

Moderna past zijn vooruitzichten aan. Het bedrijf verwacht dit jaar tussen 800 miljoen en 1 miljard dosissen van zijn coronavaccin te verkopen en investeert om de productiecapaciteit volgend jaar op te trekken naar 3 miljard dosissen. Voor dit jaar zijn al voorverkoopovereenkomsten gesloten voor een bedrag van 19,2 miljard dollar. In het tweede kwartaal denkt Moderna tussen 200 en 250 miljoen vaccindosissen te leveren.

PayPal

PayPal steeg met 1,9 procent. De betaalspecialist kwam met beter dan verwachte kwartaalcijfers op de proppen.

De winst per aandeel steeg van 0,07 dollar een jaar eerder naar 0,92 dollar, terwijl analisten op 0,67 dollar hadden gerekend. De omzet klom met 31 procent naar 6,03 miljard dollar, waar de consensus een omzet van 5,91 miljard voorspelde.

CEO Dan Schulman is tevreden met de resultaten. 'Onze recordresultaten laten zien dat we ons momentum weten te behouden in een wereld die opschuift naar een digitale economie. Onze markt blijft groeien nu we nieuwe producten en diensten aan onze 392 miljoen actieve gebruikers aanbieden.'

Een voorbeeld van die nieuwe producten en diensten is de mogelijkheid die PayPal biedt om cryptomunten te (ver)kopen en aan te houden. Daarnaast maakt het bedrijf het mogelijk met digitale munten te betalen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud