Vaccin Johnson & Johnson gaat laatste fase in

Paul Stoffels, chief scientific officer bij J&J. ©Photo News

Het vaccin van Johnson & Johnson zit in zijn laatste traject voordat het de markt op kan.

Johnson & Johnson (J&J) meldt dat zijn coronavaccin de derde fase ingaat. Daarmee zit het vaccin van de Amerikaanse farmagroep in zijn laatste traject voor het op de markt mag komen. De proef volgt op positieve resultaten uit de fase 2-studie, waaruit bleek dat het medicijn veilig is en dat de reactie op het vaccin genoeg was om door te gaan met de onderzoeken. In de derde fase wordt het middel getest op 60.000 participanten.

De onderneming herhaalde het doel om meer dan 1 miljard dosissen van het vaccin te produceren en te leveren in 2021, als het goedgekeurd is door de regulatoren. Het zal later dit jaar of in de eerste maanden van volgend jaar uitsluitsel hebben over de effectiviteit van het vaccin.

'Het coronavirus weegt op het dagelijkse leven van alle mensen op aarde. Onze grote doelstelling is te helpen om deze pandemie te beëindigen', zei CEO Alex Gorsky. 'Als het grootste gezondheidsbedrijf ter wereld zetten we onze beste breinen in en hanteren we onze hoge veiligheidsstandaarden om het gevecht tegen het virus in een stroomversnelling te brengen.'

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat er rond de 150 potentiële vaccins zijn tegen het coronavirus die nu in een onderzoeksfase zitten, waarbij er bij 34 ook proeven worden gedaan op mensen.

Onlangs moest AstraZeneca zijn onderzoek naar het vaccin tijdelijk pauzeren, omdat een patiënt ziek werd tijdens de studie. Onlangs schreef de New York Times nog dat er bij de proef van het Brits-Zweedse bedrijf ook sprake zou zijn van een tweede probleemgeval.

Ook beleggers zijn tevreden met de aankondiging: het aandeel gaat 1,2 procent hoger.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud