Wall Street sluit met forse verliezen

©Bloomberg

Een hoger dan verwacht Amerikaans inflatiecijfer eiste een zware tol op de beurzen in New York. Techbeurs Nasdaq kreeg woensdag een nieuwe dreun van 2,7 procent. De S&P 500 kende zijn slechtste dag sinds februari.

De inflatie in de VS is in april onverwacht boven 4 procent gestegen. Beleggers zien daarin hun eerdere angsten bevestigd: de prijzen van producten en diensten stijgen en zullen de centrale banken aanzetten tot een strakker monetair beleid om te voorkomen dat de economie oververhit. Dat doembeeld veroorzaakte woensdag een nieuwe verkoopronde op de Amerikaanse beurzen.

De verliezen waren opnieuw sterker bij techaandelen, die gevoelig zijn voor hogere rentes. De Nasdaq Composite moest 2,7 procent prijsgeven. Maar de verkoopgolf op techaandelen bereikt nu duidelijk ook de bredere markt. De Dow Jones moest 2 procent inleveren, de brede S&P 500 kende met een verlies van 2,1 procent zijn slechtste dag sinds februari. De Europese beurzen konden het hoge Amerikaanse inflatiecijfer grotendeels van zich afschudden en sloten met winst.

Volgens de Federal Reserve is de opstoot van de inflatie 'transitory', tijdelijk. Maar marktwaarnemers twijfelen aan de houdbaarheid van dat standpunt. 'We geloven dat het waarschijnlijker wordt dat de Federal Reserve aanzienlijk vroeger dan in 2024 tot renteverhogingen zal overgaan', schrijft ING-hoofdeconoom James Knigtley.

Bull Bear & Bas over de onrust op Nasdaq.

Bij de grootste slachtoffers op woensdag zaten onder meer de chipproducenten Nvidia en Qualcomm met verliezen tot vier procent. Ook vaccinproducent Moderna moest fors inleveren. Binnen de Nasdaq 100, de index met de 100 grootste techspelers, konden slechts zeven bedrijven met winst afsluiten.

Olie

Een zeldzame winnaar in het geplaagde techkorps was FuboTv , een streamingplatform voor sportwedstrijden. Het platform zag het aantal gebruikers verdubbelen in het voorbije kwartaal naar bijna 600.000. Ook de omzet verdubbelde ruim naar 119,7 miljoen dollar terwijl de advertentie-inkomsten verdrievoudigden. FuboTv won 10,4 procent.

Te midden van de risicoaversie kregen de olieaandelen tegendraads een zetje. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelde woensdagochtend een sterke opvering van de vraag naar olie met zowat 6,5 miljoen vaten per vat tussen nu en het einde van 2021. De Amerikaanse oliereuzen waren bij de grootste dagwinnaars, al bekoelde het enthousiasme doorheen de dag. Occidental Petroleum en oliedienstverlener Schlumberger hielden de grootste slotwinsten over in de oliesector.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud