Grafiek van de dag

Verliesmakers voeden IPO-golf

©Mediafin

De opmerkelijke grafiek van de dag: verliesmakers naar de beurs

Met Aramco trekt woensdag het meest winstgevende bedrijf ter wereld naar de beurs van Riyad. Dat alleen al maakt het Saoedische staatsoliebedrijf apart. De markt van beursintroducties wordt vooral gevoed door verlieslatende bedrijven. 80 procent van de bedrijven die dit jaar naar Wall Street gingen, publiceerde vervolgens een negatieve winst per aandeel. Het typevoorbeeld is de taxiapp Uber, die in het voorjaar naar de New York Stock Exchange trok, met de volgende disclaimer in het prospectus: ‘De operationele kosten kunnen fors stijgen in de nabije toekomst. Mogelijk wordt Uber nooit rendabel.’ Hetzelfde geldt voor rivaal Lyft op Nasdaq.

Het herinnert aan de vele verlieslatende internetbedrijven die eind jaren 90 de schermenbeurs Nasdaq bestormden. Toen in maart 2000 de technologiezeepbel uiteenspatte, verminderde de tolerantie van beleggers voor verlieslatende beursnieuwkomers fors.

In de loop van 2019 gingen beleggers ook meer eisen stellen aan de ‘bottom line’, het onderste lijntje van de resultatenrekening. Uber en Lyft werden - mede na de onthulling van verse kwartaalverliezen - gedumpt en noteren zowat een derde onder de introductieprijs. En de beursgang van de coworkspeler WeWork werd door beleggersscepsis onmogelijk gemaakt. Intussen blijft de kantoorapp verlies maken: een duizelingwekkende 1,25 miljard dollar in het derde kwartaal.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud