Advertentie

Volvo Cars mikt op beurswaarde van 20 miljard

Een Volvo-dealer in Chicago. ©AFP

De Zweedse autoproducent wil vanaf 28 oktober op de beurs van Stockholm noteren.

Volvo Cars publiceerde maandag het prospectus voor de nakende beursgang in Stockholm. De aandelen kosten tussen 53 en 68 Zweedse kroon per stuk. Dat komt overeen met een beurswaarde tussen 163 en 200 miljard Zweedse kroon. Aan de bovenkant van de vork gaat het om omgerekend 20 miljard euro. 

Volvo Cars is in handen van het Chinese Geely. Na de beursgang zal het belang van Geely in Volvo terugvallen van 100 naar 87 procent. Als een overtoewijzingsoptie wordt gelicht, wordt dat 82,2 procent. Volvo Cars wil met de operatie 25 miljard Zweedse kroon (of 2,5 miljard euro) ophalen. Dat maakt van Volvo Cars de grootste beursgang in Europa sinds die van InPost in Amsterdam (2,8 miljard euro) in januari, leren cijfers van Bloomberg.

Met het geld gaat Volvo Cars onder meer de elektrificatie van het wagenpark financieren. Volvo Cars heeft op dat vlak een ambitieuze doelstelling vooropgesteld. Tegen 2030 wil de groep volledig elektrisch zijn. Volledig elektrische wagenverkopers krijgen op de beurs een hoge waardering getuige de waarderingen op Wall Street van onder meer het Amerikaanse Tesla en het Chinese NIO.

Vorige maand kondigde ook Volvo-Polestar een beursgang aan. Polestar trekt naar Nasdaq via een fusie met een blancochequebedrijf. De fusie waardeert Polestar op 20 miljard dollar en het is de bedoeling dat Volvo na de beursgang een belang van 50 procent behoudt.

Het prospectus van Volvo Cars is 278 pagina's groot en is hier terug te vinden.  Liefst elf zakenbankiers zijn betrokken bij de operatie, met Goldman Sachs en het lokale SEB in een leidende rol.

De eerste handelsdag is voorzien voor 28 oktober. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud